OLJE OG GASS

Semantisk samarbeid offshore

Bilde: Conoco

Teknologiutvikling har vært en helt sentral forutsetning for norsk oljeindustris konkurranseevne.

Dette gjelder enda mer i dag da samarbeid mellom de ulike aktørene danner ryggraden for såkalte samarbeidende eller integrerte operasjoner basert på semantiske teknologier.

Undersøkelser fra OLF har vist at denne type teknologisk samarbeid vil føre til betydelig økte inntekter på norsk sokkel.

I tillegg vil vellykkede prosjekter i dette området kunne gi norsk IKT-industri en gratisbillett til internasjonale markeder.Store ambisjoner

- For å øke verdiskapningen er det helt nødvendig at petroleumsindustrien fortsetter det nære samarbeidet selskapene i mellom og at oljeindustrien knytter tettere bånd til IKT-næringen. Sammen må vi tydeliggjøre at vi har store ambisjoner og mål, og vi må arbeide hardt for å ta teknologien og metodene vi utvikler med ut i verden, sier administrerende direktør Paul Chaffey i Abelia.Allsidig verktøy

Han legger også vekt på at semantisk teknologi ikke bare er for oljesektoren, men har et enormt potensial for alle deler av norsk kunnskapsindustri.

NTNU-knoppskytingen Volve og Computas’ AKSIO-prosjekt er eksempler på hvordan norske bedrifter og forskningsinstitusjoner nå bygger sine prosjekter på semantisk web-teknologi.

Volve lager et intelligent system for å detektere uønskede situasjoner i offshore boring, basert på semantisk teknologi. Fra bygge- og anleggsindustrien presenteres smarte verktøy for mer effektiv boligutvikling, blant annet fra Selvaag Gruppen og buildingSMART-konsortiet.

Norsk offentlig sektor, representert ved Brønnøysundregistret og andre, er langt fremme og presenterer blant annet standarder for semantisk basert dataintegrasjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.