IT

Seier til Microsoft

PÅ PALLEN:Microsofts tidligere standard for Officedokumenter vant gjennom i ISO og er blitt en internasjonal standard på linje med ODF.
PÅ PALLEN:Microsofts tidligere standard for Officedokumenter vant gjennom i ISO og er blitt en internasjonal standard på linje med ODF.Bilde: orv

Microsoft fikk gjennomslag for sitt Office lagringsformat i siste avstemning i ISO.

I den avgjørende avstemningen fikk de støtte fra nok land med en relativt grei margin.

Over 75 prosent

Kravet var støtte fra 66 prosent av de såkalte P-medlemmene, som utgjøres av 71 land. Norge er et av P-medlemmene og til sammen stemte 75 prosent ja til Office Open XML, OOXML. 14 prosent stemte nei og resten stemte blankt.

Striden om hvordan framtidens lagring av Officedokumenter har vært ganske intens og følelsesladd det siste året. Skal det bli formatet til gratisprogrammet Open Office, eller kommersielle Microsoft Office som blir standarden for lagring av Office-dokumenter?

Følelser og fakta

— Dette har vært en mer følelsesladd prosess enn det vi er vant med. Vanligvis jobber vi sammen med partene for å se om vi kan bidra til kompromisser, men i dette tilfellet har frontene vært veldig steile, sier viseadm. direktør i Standard Norge, Ivar Jachwitz.

I den første avstemningen leverte Standard Norge et er såkalt betinget nei til OOXML.

Endrer syn hvis....

Et betinget nei er et uttrykk for at det kan bli et ja i neste runde hvis de fleste av kommentarene som kommer tas til følge av ISO.

— I den avgjørende runden var det nettopp det som skjedde. De aller fleste av våre kommentarer var tatt til følge og noen skal jobbes med i det videre arbeidet. Det at OOXML er blitt en ISO-standard gjør at vi fra Norge kan få reell innflytelse på det videre arbeidet med den. Det hadde ikke skjedd om det hadde blitt et nei, sier Jachwitz.

Steile fronter

For å gjøre sitt Office filformat mer åpent overlot Microsofts ansvaret for OOXML, til det internasjonale standardiseringsorganet Ecma International.

De har ansvaret for en lang rekke IT-baserte standarder. Nå er standarden også beveget seg oppover i standardverdenens næringskjede og blitt en ISO-standard som gjør at verden sitter tilbake med to Office-standarder.

Bakoverkompatibel

Microsoft hevder at ODF – OpenDocument Format, som den andre standarden heter, ikke er tilstrekkelig bakoverkompatibel og kan skape en masse problemer for alle som skal lese eldre Officedokumenter.

De hevder også at formatet ikke er rikt nok og kan i dagens versjon ikke skrive matematiske formler på en skikkelig måte.

Monopolseier

Motstanderne hevder at OOXML er seier for Microsoftmonopolet og at dette vil gjøre det enklere for programvaregiganten å fortsette og tjene enorme penger på kontorprogrammene sine.

Dessuten mener de det er hårreisende at det skal være to standarder og ikke en, noe som bare vil øke kostnadene for bruk av IT.

Regjeringen ved Fornyingsdepartementet vedtok like før jul at norske statlige organer må offentliggjøre offentlig informasjon i enten HTML, PDF eller ODF.

Regjeringen ikke bundet

Når nå OOXML er blitt en ISO-standard vil nok det komme et krav om at dette også blir en av de godkjente standardene, men departementet mener at det ikke er noen automatikk i dette. Enn så lenge står den tidligere beslutningen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.