NATURVITENSKAP

Sea Launch-flause

Telstar 18-satellitten ble plassert i for lav bane etter oppskytingen med en Zenith-rakett fra Sea Launch natt til onsdag.

Dette var den 14. oppskytingen fra Sea Launch siden 1999.

Sea Launch ble rammet av en skikkelig feil i 2000 da et av rakettrinnene ikke fungerte og en satellitt til en haug millioner dollar gikk i havet. Feilen denne gangen kan kanskje rettes opp.

Den asiatiske telekommunikasjonssatellitten skulle etter planen ha sitt høyeste punkt på en elliptisk bane ca. 36.000 meter over jorda. Noen timer etter at champagnekorkene hadde landet på dekket til Sea Launch og feiringen av en vellykket oppskyting var i gang, kom beskjeden: Høyeste punkt på banen var kun 21.000 kilometer.

Nå håper eieren og byggere av satellitten, Loral Space and Communications, at Telstar 18 har nok drivstoff om bord til selv å komme i riktig bane og samtidig overleve de 13 planlagte årene i tjeneste.

Sea Launch benytter Zenith-raketter til oppskyting. Disse består av deler fra Ukraina og Russland. De to første rakettrinnene er bygget i Ukraian og skal ha fungert normalt. Det siste og øverste rakettrinnet kan ha sluppet satellitten for tidlig. SeaLaunch skal også tidligere hatt problemer med denne delen av raketten, som russerne benytter i sine Proton-raketter, skriver Spaceflight Now.

Ifølge nettstedet skytes de fleste telekomsatellitter ut i en eggeformet geosynkron overføringsbane. Satellitten benytter sin egen motor til å løftes opp i den høyeste del av banen. Telstar 18 har sitt laveste punkt 760 kilometer fra jorda, og høyeste på 36.000 kilometer. I den høyden vil satellitten følge jordrotasjonen og holde seg over samme sted på jorda.

Sea Launch skyter ut satellitter fra ekvator i Stillehavet. Der er veien ut til en bane i rommet kortest og jordrotasjonen er med på å " slynge" satellitten ut. Dermed blir banen opp til det laveste punkt i en satellitts bane nådd raskere og mengden drivstoff som benyttes er mindre. Dermed blir selve oppskytingen også rimeligere.

Telstar 18 sattellitten er bygget av Space Systems/Loral i Palo Alto, California. Driften besørges av Loral Skynet, som skal levere fjernsynssignaler, internett og andre telekom-tjenester til store deler av Asia og Stillehavet.

Telstar 18 skal erstatte Apstar 1, som ble sendt i bane rundt jorda for 10 år siden.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.