BYGG

Se EFTAs nye kontor i Brussel

Det europeiske frihandelsforbund - EFTAs kontorer i Brussel skal samlokaliseres i et nytt bygg.

Det nye kontorbygget til EFTA som bygges i Brussel.
Det nye kontorbygget til EFTA som bygges i Brussel. Illustrasjon: Polo Architects

EFTA-sekreteriatet, EFTAs overvåkingsorgan ESA og EØS-midlenes sekretariat FMO er i dag spredt på ulike adresser i Brussel – ingen av dem spesielt attraktive. 

EFTAs nye hovedkontor i Brussel

EFTA - European Free Trade Association (Det europeiske frihandelsforbund) er en frihandelsavtale mellom Norge, Island, Liechtenstein og Sveits

Beliggenhet: Avenue des Arts i Brussel

Størrelse: 9,186 m²

Budsjett: 24 millioner euro (234,3 millioner NOK)

Byggherre: Cofinimmo

Arkitekt: POLO Architects

Ferdigstillelse: Q1 2020

Miljøsertifisering: BREEAM Excellent (designfase)

Kilde: Snl.no og Confinimmo

Nå skal de tre samlokaliseres i en ny bygning i Avenue des Arts, bare noen meter fra der EFTA-sekretariatet holder til i dag. 

Byggherre er eiendomsselskapet Cofinimmo, de opplyser på sine sider at bygget skal stå ferdig i første kvartal 2020. Estimert kostnad er 234,3 millioner kroner (24 millioner euro).

Energieffektive løsninger

Videre beskriver de at bygget, som er tegnet av arkitektsselskapet Polo Architects, skal ha naturlig lys inn til alle kontorplassene med trelags vindusglass. Takhøyden på tre meter skal sørge for at ekstra mye dagslys slipper inn. Omtrent 230 personer fra EFTA skal fylle kontorplassen i bygget.

Med takhøyde på 3 meter slippes mye dagslys inn. Illustrasjon: Polo Architects

I designfase skal byggeprosjektet ta miljøsertifikatet Breeam Excellent, som er det nest høyeste innen Breeam. Høy miljøprestasjon med strenge krav til energieffektive løsninger i bygget ligger til grunn for sertifiseringskarakteren. EFTA skriver i en pressemelding at bygget ikke bare vil overholde Energieffektiviseringsdirektivet fra 2015, men også holde ytterligere høye krav til kvalitet og bærekraft.

Les også

Belysning

Det er særlig innen belysning bygget skal ta Breeam-poeng, Confinimmo skriver at de skal ha et «ultra-effektivt» belysningskonsept med mange lyssensorer. Ellers skal de installere oppvarming- og ventilasjonssystem med høy ytelse.  

Bygget skal ha parkeringsplasser til 42 biler, to motorsykler og 55 sykler. Innflytting skjer høsten 2020, opplyser EFTA.

Byggeier Cofinimmo har kontorer i Belgia, Frankrike Nederland og Tyskland. Selskapet har en eiendomsportefølje på 3,7 milliarder euro (36,1 milliarder norske kroner), som består av omtrent to millioner kvadratmeter byggmasse.  

EFTA har også kontorer i Genève, mens EFTA-domstolen holder til i Luxembourg.

I 2017 bidro Norge med 55 prosent av EFTAs totale budsjett på 188 millioner norske kroner (21 millioner sveitsiske franc).

EFTAs kontor i Brussel er sertifisert med Breeam Excellent i designfase. Illustrasjon: Polo Architects
Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.