SCATEC SOLAR

Scatec Solar-sjefen om batterier, solparker i Norge og overgangen fra oljebransjen

Norges største eksportør av fornybar-teknologi.

Konsernsjef Raymond Carlsen studerte solenergi i USA på 1980-tallet. I bakgrunnen Scatec Solars Agua Fria-solkraftverk på 60 MW  i Honduras.
Konsernsjef Raymond Carlsen studerte solenergi i USA på 1980-tallet. I bakgrunnen Scatec Solars Agua Fria-solkraftverk på 60 MW i Honduras. (Bilde: Scatec Solar/Peder Qvale)

Norges største eksportør av fornybar-teknologi.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Scatec Solar er Norges største eksportør av fornybar-teknologi. I 2015 omsatte selskapet for 789 millioner - drevet frem av sterk vekst i utbygging av storskala solparker.

Den siste måneden før jul har selskapet pøst ut tre børsmeldinger om nye avtaler. 100 MW i Nigeria, 200 MW i Malaysia og 150 MW i Brasil.

- Solkraft fremstår nå som den billigste energikilden å bygge ut mange steder, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec Solar til Teknisk Ukeblad.

Like billig som nettleie

Slik var det definitivt ikke da han studerte solenergi i USA på 1980-tallet. Mer om det senere.

Seriegründer Alf Bjørseth var med på å hente inn Carlsen som konsernsjef i solselskapet i 2009. Sivilingeniøren hadde lang fartstid fra leverandørindustrien til oljebransjen, gjennom Aker-systemet og Kværner.

Siden han kom inn har kostnadskurven for utbygging av solkraft pekt bratt nedover.

- Det har vært en spennende utvikling på kostnadssiden. Kostnadene er redusert med 70-80 prosent siden 2010, sier han.

- Hvor lavt er det mulig å presse prisen? 

- Solkraft er enkelte steder omtrent like billig som nettleie i Norge, 40 øre pr kWh. Det er bemerkelsesverdig. Da har du slått all mulig annen kraft, sier han.

Følger med på batterier

At prisen på paneler, omformere og transformatorer har dalt, gir helt nye muligheter, ifølge Carlsen. I tillegg er det samme utstyret blitt mer effektivt. For ikke å snakke om billigere finansiering.

- Du kan begynne å overinstallere, altså at du bygger ut for mer enn du har bruk for der og da, for å lagre på batterier. Det vil gi en mye mer stabil situasjon. Batterier kan utjevne når du får skyer eller det er lite vind, sier Carlsen.

De følger utviklingen av batteriteknologi svært tett.

- Vi følger såpass mye med at når vi føler oss klare til å koble til batterier, så gjør vi det, forteller Scatec Solar-sjefen.

Han mener batteriene er teknologisk modne for dette, men de venter på at prisen går enda litt lenger ned.

Bygningsmaterialer som lager strøm

Carlsen tror ikke at kostnadskurven på utstyret de trenger, vil gå like bratt nedover i årene fremover. Til det er for mye sparepotensiale allerede tatt ut. Verdikjeden er såpass veltrimmet at det ikke er veldig mye å hente.

- Neste fase blir å gjøre panelene mer effektive, sier han.

Dersom panelene blir ti prosent mer effektive, så kan du redusere arealet på anlegget og da igjen kan du redusere kostnadene ytterligere.

Carlsen tror vi bare har sett begynnelsen for teknologi som kan utnytte solenergi.

Materialer som generer strøm vil bli brukt som bygningsmaterialer, tror han og sikter blant annet til Tesla-gründer Elon Musks planer om solceller integrert i hustak.

- Vi vil nok se mer integrerte løsninger. Det er veldig positivt. I dag er det ikke alt som er like pent, sier han.

- Teknologifrik

Scatec Solar har hatt en klar forretningsfilosofi rundt ny teknologi, ifølge Carlsen.

- Vi skal ikke ta risiko på teknologi, men vi skal følge med på det fremste som skjer, sier han

- Teknologiutviklingen har foregått raskt. Hadde ikke prisen blitt presset, så hadde ikke dette gått så raskt, sier han.

I kjølvannet av dette er det flere titalls selskaper på teknologisiden som ikke har klart omstillingen og har gått over ende. Det gjør at de må være varsomme med hvem de kjøper inn utstyr fra.

- Vi følger veldig med på panelene, men vi velger høyeste kvalitet og samarbeider med de beste. Vi vil ikke ta risiko her, sier han.

Selv omtaler han seg som teknologifrik.

Tidlig ute

På 1980-tallet studerte Carlsen som sagt solenergi i Florida.

- Timingen var «a bit off», slår han fast i dag.

- Ingen trodde da at kostnaden skulle komme så langt ned, fortsetter han.

Han ble sivilingeniør ved Florida Institute of Technology. Der ble det blant annet utviklet solteknologi for romfartssenteret ved Cape Canaveral.

- Det er mye teknologi som ble utviklet da, som siden er blitt raffinert og som bransjen nyter godt av i dag, forteller han.

Etter utdannelsen i USA var han over 20 år i Aker og Kværner. Han ledet blant annet forretningsområdet subsea i Aker Solutions.

Oljebakgrunnen

I Scatec Solar er han ikke alene om å ha fortid fra oljebransjen. Han mener kompetansen folk tar med derfra er verdifull.

- De bruker blant annet kompetansen de har fått på prosjektkontroll for å få orden på våre prosjekter, sier han om kollegaene fra oljebransjen.

Han mener nettopp prosjektkontroll skiller dem ut.

- Vi starter med forståelsen av totalanlegget, ikke bare av panelene, sier han.

Han trekker frem byggingen av Scatecs første solpark i Sør-Afrika. Kalkbuilt på 75 MW. Parken var ferdig før fristen og under budsjett. På det meste jobbet 800 arbeidere på anlegget, 91 prosent av dem var ufaglærte.

- Vi hadde ikke én tapt arbeidstime på grunn av hendelser. Vi legger til grunn samme HMS-standard som i olje- og gassbransjen, sier han.

Ser på hele 2358 MW

Selskapet bruker en slags trakt for å vise frem potensialet de står overfor. Øverst i trakten er såkalte muligheter, her øyner de hele 2358 MW i utbyggingsmuligheter i Sør-Amerika, Afrika, Asia og Midt-Østen.

Deretter har de 1126 MW i deres såkalte pipeline. Dette er prosjekter som de mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at vil bli bygget.

I den smaleste enden av trakten er ordrereserven som utgjør 422 MW. Dette er prosjekter som de mener det er mer enn 90 prosent sannsynlig at vil bli bygget.

Før de kommer så langt at de bestemmer seg for å investere gjennomgår de en lang sjekkliste. Noen av de viktigste punktene er at landet har et fundamentalt behov for ny kraftproduksjon.

De ønsker ikke å konkurrere med eksisterende kraftproduksjon. Videre må landet ha et juridisk system som skaper forutsigbarhet og gjør det mulig å sette sammen en avtalepakke for interessetakere som kan vare. De krever også at netteier vil inngå en langsiktig kontrakt for kjøp av strømmen.

- Vi ser på en haug med parametere før vi tar investeringsbeslutning, sier han.

Bestemmer de seg for å bygge ut, så skjer det i stor grad med lokale samarbeidspartnere.

- Vi tar med teknologien og gode prosjektledere, sier han.

Hva med Norge?

Scatec Solar har hovedkontor på Skøyen i Oslo, men de nærmeste solparkene de fremdeles eier befinner seg Tsjekkia, der selskapet blant annet har bygget et solkraftverk på en gammel søppelfylling.

I høst solgte de også et anlegg på 104 MW i Utah for å kunne satse tyngre på fremvoksende økonomier.

Nå er selskapets viktigste kunder i Afrika, Sør-Amerika og Asia.

- Hva med Norge? Når bygger dere noe her?

- Vi har diskutert det. Det er ikke umulig at det kan skje. Sørlandet har lik innstråling som Nord-Tyskland og der er det jo installert mye solkraft. Det kan hende at vi vurderer det en gang, sier Carlsen.

- Men snø om vinteren kompliserer litt, legger han til.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå