Scatec Solar

Scatec Solar har mer enn tredoblet effektkapasiteten på ett år

Solenergiselskapet Scatec Solar vokser på alle fronter. Nå vil de bli enda større.

Scatec bygger solkraftverk over hele verden. Her fra et anlegg i Brasil.
Scatec bygger solkraftverk over hele verden. Her fra et anlegg i Brasil. (Foto: Scatec Solar)

Solenergiselskapet Scatec Solar vokser på alle fronter. Nå vil de bli enda større.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Scatec Solar er inne i en betydelig opptur for tiden. Nylig ferdigstilte selskapet den siste av seks store solkraftverk i Egypt, og denne uken kom meldingen om en dobling av resultatene for tredje kvartal 2019, sammenliknet med tredje kvartal i fjor.

66 millioner kroner var Scatecs inntekter i tredje kvartal i år, etter skatt. Det er dobbelt så mye som i samme periode i fjor. Den total inntektsstrømmen for tredje kvartal var på 1,5 milliarder, opp fra 1,2 milliarder i samme periode i fjor.

Les også

Vokser i alle regioner

Etter mange år med planlegging og inkrementell vekst, er det som om selskapet nå opplever en ketchupeffekt.

Bare de siste tre månedene har det rent inn med meldinger fra selskapet:

Scatec bygger solkraftverk over hele verden. Her fra et anlegg i Sør-Afrika. (Foto: Scatec Solar).
  • 16. oktober åpnet altså Scatec det siste av seks store anlegg i Egypt.
  • 29. august åpnet selskapet et solanlegg i Ukraina på 47 MW.
  • 30. juli startet produksjonen ved Scatecs 40 MW anlegg i Mosambik.
  • 15. juli startet produksjonen ved selskapets tredje solkraftverk i Malaysia.

Fra å ha hatt 357 MWp med solenergi under produksjon i tredje kvartal i fjor, har selskapet nå hele 1193 MWp med solenergi i ti ulike land. Scatec opererer på fire kontinent, har 711 MW med nye anlegg under konstruksjon og kontrakter på å bygge ytterligere 366 MW.

– Vi har avsluttet nok et hendelsesrikt kvartal, med fortsatt vekst og høy aktivitet i alle regioner, uttalte administrerende direktør Raymond Carlsen under framleggingen av kvartalsresultatene fredag 18. oktober.

Tilbyr også off-grid løsninger

Scatec er kjent for å være med å bygge og finansiere opp store solkraftverk over hele verden, spesielt i mellomindustrialiserte land som Ukraina, Brasil og Sør-Afrika. Men dette kvartalet startet Scatec også med å utlån av mindre solanlegg og batteripakker til gruveselskaper og andre industrivirksomheter i områder uten elektrisitetsnett.

Scatec Solar

  • Etablert av Dr. Alf Bjørseth i 2007.
  • Hovedkontor i Oslo. Kjent for å bygge solkraftverk i voksende energimarkeder i den tredje verden.
  • Har kontorer i Tyskland, Tsjekkiske republikk, Italia, Frankrike, USA, Sør-Afrika og India.
  • Har 1193 MWp med operative solkraftverk i porteføljen, blant annet i Rwanda, Jordan, Sør-Afrika, Brasil og Ukraina. Satser offensivt og har flere nye anlegg under utbygging.

– Å tilby småskala anlegg som krever lite investeringskapital i starten for kundene, er et naturlig skritt for å ekspandere i nye markeder, uttalte Carlsen i en pressemelding 18. september.

Selskapet har inngått partnerskap med britiske Cambridge Energy Partners for å levere containerbaserte løsninger, med blant annet tosidige solpanel. Scatec har også inngått en avtale med Tesla and DEIF om levering av batterier. Målet i første omgang for disse offgrid-løsningene er det afrikanske markedet, der slike anlegg kan erstatte dyre diesel-løsninger.

Les også

Dobler inntjeningen

Raymond Carlsen er konserndirektør i Scatec Solar Foto: Ingar Sorensen

Nå begynner investeringene også å kaste penger av seg med inntekter etter skatt på 66 millioner kroner, mot 36 millioner kroner i samme periode i fjor. Elektrisitetsproduksjon fra selskapets mange anlegg er også økt til 300 GWh i kvartalet. Scatecs mål var tidligere å ha installert 3,5 gigawatt med solenergi innen utgangen av 2021, men nå øker selskapet ambisjonene.

– Drevet fram av et sterkt solenergimarked, og en lang kø med høykvalitetsprosjekt, har vi økt vekstmålene våre fra 3,5 gigawatt i 2021 til 4,5 gigawatt, sier Carlsen.

Solenergi er den billigste energikilden å installere i svært mange solrike land, og vind og solenergi er ifølge flere analyser forventet å levere halvparten av verdens elektrisitetsproduksjon innen 2050. Scatec sikter nå mot å installere hele 1,5 GW med solenergi hvert år fra 2022.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå