KRAFT

Sargas vil bygge kullkraftverk

RENT KULL: Slik ser amerikanske myndigheter for seg at rene kullkraftverk skal se ut. Sargas er en av flere aktører som søker om midler til å realisere dette.
RENT KULL: Slik ser amerikanske myndigheter for seg at rene kullkraftverk skal se ut. Sargas er en av flere aktører som søker om midler til å realisere dette.Bilde: Ill: FutureGen

Sargas AS

  • Stiftet i 2002 av Henrik Fleischer
  • Utvikler teknologi for fjerning av CO 2 fra fossile gasskraftverk
  • Hovedaksjonær er Henrik Fleischer.
  • Har søknad inne om et CO 2-fritt gasskraftverk i Hammerfest.
  • Ble avslått av NVE, men Sargas har ennå ikke fått svar på sin appell.
  • Testet ut teknologien på Vartaverken (Fortum) i Stockholm. Resultatene viste at 95 prosent av CO 2 ble fjernet. Resultatene og teknologien er verfisert av IFE, KTH i Sverige og MIT i USA.

SANDEFJORD: – Vi er i ferd med å søke om tilskudd fra amerikanske myndigheter for å bygge et kommersielt 100 MW kullkraftverk i Wyoming. Her finnes det store kullforekomster som blant annet eies av en av verdens rikeste menn, Warren Buffet. Han er interessert i å få bygget et CO 2-fritt kullkraftverk. Den rensede CO 2-en, 600 000 tonn, skal selges på markedet, forteller dr.ing. Tor Christensen i Sargas.

Samarbeider

Sargas samarbeider med store internasjonle selskaper om sine løsninger. Foreløpig innbefatter det selskaper som Siemens, kanadiske SNC Lavalin og WorleyParsons.

Pengene fra de føderale myndighetene kommer gjennom tredje runde av det omfattende Clean Coal Initiative og FutureGen, som skal bidra til mer effektive kullkraftverk med rensing av CO 2 og gjøre USA mindre avhengig av import av olje fra Midtøsten.

Foreløpig er det bevilget en milliard dollar til bygging av CO 2-frie kraftverk.

Trykksatt prosess

Sargas har utviklet et kraftverkskonsept basert på trykksatt forbrenning og rensing av avgassene mens de er under trykk, 10 – 15 bar.

– Rensing under trykk mener vi er eneste farbare vei når det gjelder CO 2-fjerning. Det reduserer størrelsen på renseanlegget og er vel utprøvd teknologi. Det finnes over tusen slike anlegg i drift i dag som renser flere millioner tonn årlig, sier Christensen.

Renseanleggene på Sleipner og på Melkøya er begge basert på trykksatte prosesser.

– Med en trykksatt avgass vil renseanlegget som vi planlegger å bygge i Wyoming komme på 40 millioner dollar, eller 250 millioner kroner. I tillegg kommer kraftverket som har en pris på rundt 650 millioner kroner, sier Christensen.

Unngår aminer

Sargas har samarbeidet nært med blant andre BASF for å komme fram til en ny absorbent for CO 2.

Per i dag ser det best ut med å bruke aminosyrer som gir en like god effekt som med aminer, men som ikke danner giftige forbindelser når absorbenten ikke lenger virker og må erstattes.

– Et annet alternativ er karbonater, men aminosyrer virker like godt, sier Christensen.

Kan bygges nå

– Vi baserer vår løsning på tilgjengelig teknologi. Våre patenter knyttet til CO 2-fritt gasskraftverk er knyttet til sammenkoblingen mellom renseanlegg og kraftverk. Å realisere et prosjekt regner vi med tar fire år, første året går med til engineering, mens de tre neste til bygging og testing, sier han.

I USA er det aktuelt å bruke gassen som injeksjonsgass i oljebrønner på land, fordi CO 2 kan gjøre olje mindre viskøs.

– Det er en stor fordel å arbeide i USA. Der finnes det initiativ og risikovilje. En av årsakene er at vår løsning ikke øker kostnadene vesentlig i og med at det finnes et stort kommersielt marked for CO 2. Per i dag har vi beregnet at kostnaden per kilowattime ligger på 45 øre fra kraftverket inklusive CO 2-rensingen Dette er uavhengig om det er et kull- eller et gasskraftverk, sier Christensen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.