T2

Samsung tar bølgen

Samsung Wave er rett og slett en god mobil fullspekket med teknologi.
Samsung Wave er rett og slett en god mobil fullspekket med teknologi. Bilde: Jørgen Skjelsbæk

Samsung S8500 Wave

Vekt: 118 gram

Standbytid: 550 timer med 3G

Skjerm: Super AMOLED på 3,3 tommer og med 480 x 800 piksler

Kamera: 5 MP med LED-lys og med HD-video i 720

Minne: 2 GB pluss støtte for 32 GB Micro SD

Ny trådløs teknologi: Bluetooth 3.0, WiFi-routing, DNLA

Pris: Rundt 3000 kroner

Vurdering:

Pluss

+ Fantastisk skjerm

+ ”Alt av teknologi”

+ WiFi-router, DNLA

+ Bra batterilevetid

Minus

- Helt nytt operativsystem som må prøve seg mot de store

- Ikke akkurat billig

Samsung har en fot i de fleste operativsystemer for mobiler. Men er den koreanske giganten fornøyd med det? Åneida.

Nå tar de det samme grepet som Apple og Google. For det er ingen tvil hva som har stått modell for Samsungs nye operativsystem Bada som nå er lansert i den nye mobiltelefonen Wave.

Brukervennlighet og apps

Oppskriften er brukervennlighet basert på fingeropererte ikoner og kapasitive skjermer, og selvfølgelig apps. Masse apps. I det minste er det det Samsung lover.

Selskapet vet at det skal tusenvis av apps til for å lokke forbrukerne, derfor har de satset beinhardt for å lokke utviklerne over på laget. Og det begynner bra.

Vi kunne vi telle 142 apps, hvorav 20 var e-bøker, men det øker så smått. Ikke mange sammenliknet med konkurrentene, men de begynte også med noen få.Fantastisk skjerm GOD: Super AMOLED-skjermen til Samsung er fabelaktig. Jörgen Skjelsbæk

Fantastisk skjerm

Det første som slår oss når vi skrur på Wave er skjermen. Det er uten tvil den beste skjermen noen mobil er utstyrt med.

Super AMOLED kaller Samsung sin egenutviklede og egenproduserte skjermteknologi, og legger seg foran alle som bare har AMOLED uten super. Sortere sort og bedre farger og kontrast har vi aldri sett.

Med 3,3 tommer og en oppløsning på 480 x 800 punkter gjør den leseopplevelsen til en fryd. Samsung har dessuten en fingerfølsomhet som ikke står tilbake for iPhone.Grensesnitt

For å piffe opp grensesnittet på telefonene og gi dem et familieutseende har Samsung utviklet TouchWiz, som nå kommer i versjon 3.0. Det er et stort fremskritt fra forrige versjon.

Det er blitt enklere å manøvrere i programmer og widgets. Det trengs etter hvert som det dukker opp en masse nye nedlastbare utgaver.

I utgangspunktet kommer telefonen med tre startskjermer, men det er lett å legge til flere og utforme dem selv. Ved å legge telefonen på siden får man oversikt over tre og tre startskjermer.

Trekker man ned fra toppen kan man starte og stenge WiFi og bluetooth, sette telefonen til stille og få varsler. Veldig praktisk.

En liten godbit er strykefunksjonen. Stryker du over en kontakt så ringer du opp. Stryker du mot venstre starter du en sms.

Som de fleste andre samler Samsung kontaktene fra ulike sosiale nett, e-poster og sms-er i Social Hub og presenterer dem samlet.Innovasjon DLNA tas til et nytt nivå på Samsung Wave. Jörgen Skjelsbæk

Innovasjon

Samsung har utstyrt Wave med mye innovasjon. Du kan bruke den som trådløs ruter slik at flere pc-er kan logge seg på din 3G-forbindelse.

Den utnytter DNLA-teknologien på nye måter slik at du kan se videoer lagret på telefonen på en netttilkoblet tv eller se en pc-lagret film på telefonen.

Den har Bluetooth 3.0, som gjør filkopiering svært rask. Den gjør seg vanskelig å stjele ved å sende en sms med telefonnummeret om noen setter i et nytt SIM-kort.

Mange vil også ha glede av falske anrop. Når man desperat ønsker å avbryte en kjedelig prat med noen man treffer kan telefonen simulere en samtale med ferdig innspilt stemme.

Da må du dessverre vinke farvel til den kjedelige personen.Imponerende

Det er imponerende å se hva Samsung har skapt på første forsøk, både med operativsystemet og telefonen det er pakket inn i.

Bada er lovende og i klasse med Apples og Googles operativsystemer, men de er tøffe og innarbeidede konkurrenter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.