OLJE OG GASS

Samarbeid om oljeberedskap

HJELP: Norge hjalp USA med utstyr og kompetanse under BP-ulykken. Sverige hjalp Norge under Full City-operasjonen. Internasjonalt samarbeid og hjelp er vanlig.
HJELP: Norge hjalp USA med utstyr og kompetanse under BP-ulykken. Sverige hjalp Norge under Full City-operasjonen. Internasjonalt samarbeid og hjelp er vanlig. Bilde: Elisabeth Kjønø

Avtalen beskriver prosedyrer for koordinering mellom Norge og Storbritannia i situasjoner hvor det er fare for forurensning eller hvor forurensning har inntruffet.

Dette er et supplement til Bonn-avtalen fra 1970, skriver Fiskeridepartementet i en pressemelding.

Hjelp og varsling

Det er en gjensidig avtale om varsling, bistand og miljøovervåkning mellom landene som grenser til Nordsjøen og ble utarbeidet for å begrense skade fra olje og andre farlige stoffer for miljøet på sjøen.

Avtalen trådte i kraft for 40 år siden og ble revidert i 1983.

Bred tilslutning

Etter 1983 har avtalen følgende konvensjonsparter: Belgia, Danmark, Frankrike, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Tyskland og EU. Irland tiltrådte avtalen tidligere i år.

Naturlig

- Internasjonalt samarbeid er en naturlig del av vår innsats både på forebyggende sjøsikkerhetsarbeid, og ikke minst i forholdt til beredskap mot akutt forurensing. Under håndteringen av ulykken i Mexico-gulfen sendte Kystverket utstyr til USA og i forbindelse med Full City forliset ved Langesund fikk vi hjelp fra Sverige. Dette viser hvordan internasjonalt samarbeid er en viktig del av arbeidet med akutt forurensing, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.