NETTARKIV

Sam Eydes etterfølger

Finn Halvorsen
20. sep. 2007 - 16:05

Etter saglet av 160 dekar til Arendal kommune, sitter Saint-Gobain fortsatt igjen med ca 100 dekar og en betydelig bygningsmasse. Den benyttes i dag til videreforedling av silisumkarbid som produseres ved selskapets smelteovn i Lillesand.

– Utgangspunktet er en 25 tonns klump som skal bearbeides til partikkelstørrelser helt ned i submikronområdet, avhengig av hvilke anvendelser materialet skal benyttes til. Eksempelvis ligger leveransene av silisiumkarbid til saging av solceller på 5-15 mikrometer. Vi har spesielt god prosessteknologi på dette området med høyt utbytte og god konkurranseevne som resultat. Vi er også i ferd med å investere 30 millioner kroner i nytt produksjonsutstyr, sier Maltby.



Satser på sol

– Leveranser til solcelleindustrien er et viktig område for oss, og et område i rask vekst. De største aktørene er REC og Deutsche Solar. REC har alene et årlig behov på rundt 1500 tonn, og dette vil dobles i løpet av et par år. For øyeblikket har vi ikke leveranser til REC, men har godt håp om en endring på dette i tiden som kommer, sier Maltby.

Det internasjonale Saint-Gobain konsernet, som har 208 000 ansatte i 55 land og 350 milliarder kroner i omsetning, satser for øvrig også mot solcellemarkedet på flere fronter, blant annet leveranser av spesialglass for solceller. De har blant annet inngått en intensjonsavtale med Shell om produksjon av en ny generasjon solceller basert på tynnfilm kopper-indium-selenid på glass. De produserer også kvartsdigler som benyttes i krystalliseringsprosessen av silisium.

– Vi ville gjerne hatt noe av denne virksomheten hit til Norge. Saint-Gobain konsernet har allerede mangslungen virksomhet her til lands, blant annet gjennom eierskap i selskaper som Monter, Optimera og Brødrene Dahl. Men på industrisiden er innsatsen kun konsentrert om vår silisiumkarbidproduksjon. Foreløpig ser vi ikke noen endringer i dette bildet, sier Maltby.



Leietakere velkommen

Maltby legger ikke skjul på at han gjerne ville vært i posisjon til å tilby tomter og næringsareal til REC den gang de satte i gang sin virksomhet i Norge.

– Men vi er åpne og inngår gjerne i diskusjon med virksomheter som passer inn i vårt virksomhetsområde. Med 45 MW krafttilførsel er det også muligheter for kraftintensiv industri, sier Malby.

Han sier at de er i god dialog med Arendal kommune, som også har planene klare for øvrig infrastruktur som vei og vann til området. Den nye havna er heller ingen ulempe.

– Den vil vi også benytte selv. Vi eksporterer i dag rundt 95 prosent av produksjonen. Det meste kjøres i dag til Kristiansand med lastebil. Det bør bli billigere med en effektiv havn rett utenfor produksjonslokalene, sier Maltby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.