OFFSHORE

Russerne vil ha norsk offshorekompetanse

Både Statoil, Hydro og regjeringen har i lang tid beilet til russerne for å sørge for at de norske selskapene blir med på gassutbyggingen på russisk sektor i Barentshavet.

Shtokman-feltet er regnet som verdens største gassfelt til havs, med reserver mer enn dobbelt så store som Troll-feltet, 3.200 milliarder Sm 3 gass, og 31 millioner tonn kondensat.

Det er de norske selskapenes erfaringer med å lede store utbygginger som Troll, Snøhvit i arktisk og Ormen Lange, som gjør at Statoil og Hydro høyst sannsynlig får innpass i utbyggingen og utnyttelsen av Shtokman. En endelig avklaring er ventet i løpet av året.Første last 2010

Ifølge en pressemelding fra Norsk Hydro regner Klebanov med at feltet må begynne å produsere gass allerede i 2010. Årsaken er geopolitikk. USA både ønsker og har behov for mer gass i form av LNG. USAs egne gassreserver minker og i 2010 må importen økes ut over det som er mulig nå.

USA og Russland har dessuten skrevet under på en avtale hvor det heter seg at 10 prosent av all energiimport til USA skal dekkes fra bjørnen i øst.

Årsaken er at USA på sikt ønsker å gjøre seg mer uavhengig av import fra ustabile land og regimer i Midt-østen. Foreløpige beregninger viser at produksjonen kan holdes i gang i minst 50 år.To konsortier

Det har lenge gått rykter om at de norske selskapene er med i et av to konsortier som skal gjennomføre utbyggingprosjektet, hittil kostnadsberegnet til 10 miliarder dollar, tilsvarende kostnadene for utbyggingen av Ormen Lange-prosjektet.

Andre estimater ender på mer enn det dobbelte. Det ene konsortiet skal håndtere utbygging og utvinning, mens det andre skal håndtere transport av LNG til USA.

Det er det russiske selskapet Gazprom som skal drive feltet. Sjefen for Gazprom, Andrew Miller, besøkte både Ormen Lange og Snøhvit-prosjektet tidligere i år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.