OLJE OG GASS

Rosneft og BP enige om Arktis

ENIGE: BP-sjef Bob Dudley (t.v.) og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov ble enige om Arktis fredag 14. januar, i et møte ved BPs hovedkvarter i London.
ENIGE: BP-sjef Bob Dudley (t.v.) og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov ble enige om Arktis fredag 14. januar, i et møte ved BPs hovedkvarter i London. Bilde: AP

Oljegiganten BP og det statlige russiske selskapet Rosneft kunngjorde fredag at de skal samarbeide om å utvinne olje og gass i Arktis.

Les også:

Deler aksjer

Som ledd i samarbeidet har de forhandlet seg fram til en avtale om å utveksle aksjer, slik at Rosneft får 5 prosent i BP og BP 9,5 prosent i Rosneft.

De to selskapene er enige om å drive leting og utvinning av olje og gass på tre blokker i Karahavet den russiske delen av Arktis som Rosneft ble tildelt i fjor.

Miljøbevegelsen sammen om Arktis-protest

Les også: – Må holdes unna nordområdene

Ny start

Avtalen, som ventes å bli ferdigstilt og undertegnet i løpet av få uker, innebærer en ny start i forholdet til Russland for både BP og BP-sjefen Bob Dudley.

Dudley måtte forlate Russland i 2008 etter å ha blitt trakassert av oligarkene som var medeiere i samarbeidsprosjektet TNK-BP, som BP eide halvparten av.

Les også: Vil under isen med Hugin

Viktig område

Striden er siden løst, og Dudley var i fjor sommer for første gang tilbake i Moskva, etter at han ble utpekt til ny sjef i BP etter Tony Hayward, som ikke hadde en heldig hånd med oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Russland er svært viktig for BP. En firedel av reservene selskapet rår over, er i Russland. (©NTB)

Les også: Grønland krever oljemilliarder på forskudd

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.