NATURVITENSKAP

Romvirksomhet i Halden

Nasa er bekymret for kosmisk stråling som astronauter kan utsettes for både under opphold i den internasjonale romstasjonen ISS og under lengre romferder til for eksempel planeten Mars.

Nå har de kastet øynene på Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden. Der har forskerne utviklet teknologi som bedrer strålingssikkerheten til personale som jobber i og rundt kjernekraftverk.

Samarbeid

- Vi samtaler med amerikanerne om et samarbeid, men ingenting er bestemt ennå, sier prosjektleder Terje Johnsen ved IFE.

Halden-instituttet har allerede solgt det nyutviklede produktet til japanske og italienske kunder, som bruker det under demontering av kjernefysiske anlegg. Det går i korthet ut på at operatører i strålingsutsatte områder bruker utstyr med virtual reality (VR) for å bevege seg utenom områder med farlig stråling. VR-utstyret sammen med sensorer gjør at operatørene "ser" i sanntid hvor det er stråling.

IFE er blant dem som har kommet lengst på dette området. Derfor er Nasa interessert i deres kompetanse for å utvikle utstyr og metoder i romvirksomheten som kan spare vekt og dermed store kostnader forbundet med fysisk strålingsbeskyttelse.

- Det interessante for oss er at vi kan få tilgang til Nasas høyt utviklede kompetanse innen VR-teknologi. De har for eksempel jobbet lenge med å utvikle "VR-mennesker" i prosjektet "Digital virtual humans" . Gjennom et eventuelt samarbeid kan vi få tilgang til denne kompetansen og kan videreutvikle og perfeksjonere vår strålingsvisualisering.

IFE og Nasa vil rett over nyttår komme med et utkast (white paper) som skal rede grunnen for et formelt samarbeid noe senere.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.