NATURVITENSKAP

Romferga på vei

Bilde: NASA

Det har vært et enormt trykk på NASA rundt denne oppskytningen, skriver Norsk Romsenter på sine hjemmesider.

Romfergeprogrammets framtid er avhengig av at Discovery gjennomfører en feilfri operasjon i rommet, og kommet uskadet tilbake.

Under ferden skal kommandør Eileen Collins og hennes mannskap på seks astronauter blant annet teste utstyr som kan gjøre det mulig å reparere skader på romferga mens den er i bane.

Torsdag 28. juli skal Discovery kople seg til den internasjonale romstasjonen.

Det har ligget som en tung skygge over prosjektet at romferga Columbia gikk tapt under innflygningen til landingsområdet 1. februar 2003 på grunn av en skade på en vinge. Skaden oppsto da en skumplastbit falt ned fra et stag på drivstofftanken under oppskytning.

Oppskytningen av Discovery har vært utsatt flere ganger på grunn av tekniske problemer. Dagens oppskytning gikk derimot tilsynelatende helt uten problemer.

Det har imidlertid kommet meldinger om at bildene fra videokameraer på romfergen viser at biter falt av under oppskytning. For øyeblikket ser ikke dette ut til å ha hatt noen betydning for oppskytningen eller resten av ferden.

2005 har så langt vært et fantastisk år for den amerikanske romorganisasjonen, og Discovery-oppskytningen gir håp om at USAs romprogram nå kommer tilbake på rett spor.

I følge President Bush sin plan for romorganisasjonen skal amerikanerne tilbake til månen innen 2020, og deretter ta steget videre til Mars.

Romfergeflåten skal pensjoneres i 2010, og et nytt fartøy, Crew Exploration Vehicle, skal ta over.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.