MARITIM

Robotsveiset tank kan sette fart i hydrogen som drivstoff

IC Technology har utviklet en ny type drivstofftank for flytende hydrogen. Den sveises med roboter hos Prodtex i Fiskå på Sunnmøre.

ICT har utviklet en prismatisk tank for flytende hydrogen som lette kan tilpasses i skip. Den er robotsveiset av Prodtex.
ICT har utviklet en prismatisk tank for flytende hydrogen som lette kan tilpasses i skip. Den er robotsveiset av Prodtex. Illustrasjon: ICT
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
31. okt. 2022 - 10:36
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

IC Technology har utviklet teknologi knyttet til en ny prismatisk drivstofftank som kan holde hydrogen flytende på -253 grader så å si uten avkoking.

Nå er hovedkomponentene til en prototyp på 2x2x2 meter lasersveiset av roboter hos Prodtex i Fiskå og montering startet til en fullverdig tank. Planen er å teste hos IFE på Kjeller med nitrogen.

CEO, Leiv Låte, sier at maritim sektor er driveren i utviklingen, men at tanken også kan benyttes på land.

– Tanken kan ha flere bruksområder. Vi ha valgt å fokusere der prosjektene kommer raskere og det ser ut til å være til maritim bruk, sier Låte.

Tanken er utviklet for å kunne kobles sammen til et skalerbart og fleksibelt modulsystem med opptil 10.000 m3.

Administrerende direktør Leiv Låte i IC Technology.
Administrerende direktør Leiv Låte i IC Technology. Foto: ICT

Selvbærende tank-i-tank

Tanken er prismatisk, selvbærende tank-i-tank produsert av tynne plater i rustfritt stål. Tankene er bygget med «multilayer» sandwich-materiale med vakuum.  Mellom innertank og yttertank er det i tillegg høy-vakuum.

Mellom tankene er det temperaturkompensatorer i et spesielt komposittmateriale og design som skal tåle flere tonn. De er konstruert slik at de skal skape minst mulig kuldebro – eller varmeoverføring, og fungere som fysisk støtte mellom tankene når den innerste tanken krymper ved fylling av væske på -253 grader.

Tankene er konstruert for et «minimum» fordampningstap «Boil-off» ved å benytte høyt vakuum som isolasjon.

Tanken er instrumentert og designet slik at eventuell lekkasje oppdages og lokaliseres umiddelbart.

Digital tvilling

Låte sier at det som «sliter» på tanken, er termisk sykling, det vil si fylling og tømming av tanken. Det må overvåkes.

– Vi skal lage en digital tvilling der vi henter inn data fra tanken og kan overvåke integritet og planlegge inspeksjoner, sier Låte.

Prodtex har utviklet sveiseroboter som er benyttet til panelene i ICT-tanken.
Prodtex har utviklet sveiseroboter som er benyttet til panelene i ICT-tanken. Foto: ICT

I tillegg til tankene, er det på papiret utviklet et fordampingssystem som skal omdanne H2 fra væske til gass på rundt 20 grader og lastes inn i brenselcelle.

Hydrogen-tankene til ICT har sensorer som overvåker mot lekkasjer, temperaturer og slitasje. En digital tvilling brukes for å holde et øye med "wear and tear".
Hydrogen-tankene til ICT har sensorer som overvåker mot lekkasjer, temperaturer og slitasje. En digital tvilling brukes for å holde et øye med «wear and tear». Illustrasjon: ICT

Tanksystemet kan i prinsippet også brukes på andre gasser som må kjøles ned for å bli flytende, det vil si ammoniakk (NH3) og LNG (flytende naturgass).

– Utfordringene da er vekt og at ammoniakk er korrosivt. Men det er håndterbart, sier Låte.

En annen håndterbar utfordring er klasseregler og flaggstater.

– Vår tank passer ikke direkte inn i noen eksisterende standard eller regelverk. Vi har dialog med sjøfartsmyndigheter og DNV.

Skipsdesigners drøm

Han mener at IC Technologies løsning kan tilpasses og skreddersys for optimal plassutnyttelse

Den fordelen setter skipsdesignselskapet LMG Marin pris på.

– Prismatiske tanker åpner for større muligheter for fleksibel design, sier Torbjørn Bringedal, administrerende direktør i LMG Marin.

Torbjørn Bringedal er administrerende direktør i LMG Marin, som designet hydrogenfergen MF Hydra for Norled.
Torbjørn Bringedal er administrerende direktør i LMG Marin, som designet hydrogenfergen MF Hydra for Norled. Foto: TORE STENSVOLD

FC og batterier

Corvus Energy mener brenselceller og batterier er en ypperlig kombinasjon. Selskapet samarbeider med Toyota, som leverer brenselceller. Corvus utvikler Toyota-cellene for maritimt  bruk. Nylig åpnet de et nytt testanlegg for framdriftssystem for hydrogen brenselceller og batterier.

Thor Humerfelt, leder for brenselcellesystem- og arkitektur synes IC Technologys tanksystem ser lovende ut.

– Det vil være flott om vi kan utvikle en mest mulig komplett leverandørkjede i Norge. Vi trenger leverandører av drivstofftanker og kondisjoneringssystem som leverer hydrogen ved temperatur og trykk tilpasset en brenselscelle, sier Humerfelt.

IC Technology

Etablert: 2009 i Trondheim

Ansatte: 5

Utvikler prismatisk system for lagring og bruk av flytende hydrogen, inkludert sikkerhetssystem, overvåking og anlegg for å levere gass med rett trykk og temperatur for brenselcelle. Prototyp lasersveiset med roboter hos Prodtex i Fiskå. Skal nå testes ved IFE.

Største eiere:

Cappelen Skovholt (40,4 %)

Saga Pure (32,6 %)

Expectra (13 %)

Framtidas grønne teknologi

Blant de største eierne er Øystein Stray Spetalens selskap Saga Pure. Selskapet investerer i det de kaller «framtidige vinnere i det grønne skiftet».

Thor Humerfelt er leder for brenselcellesystem- og arkitektur i Corvus Energy.
Thor Humerfelt er leder for brenselcellesystem- og arkitektur i Corvus Energy. Foto: TORE STENSVOLD

Administrerende direktør Bjørns Simonsen har mange års erfaring med hydrogen fra elektrolysørprodusenten NEL. Han har stor tro på IC Technology.

– Vi investerer i selskaper med grønn teknologi som kan være med å bygge flere arbeidsplasser. Ett av dem er IC Technology. Det er behov for en ny generasjon lagringstanker for flytende hydrogen som har null tap i form av boil-off, sier Simonsen.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.