PRODUKSJON

Roboter for små bedrifter

Ole K. Helgesen
18. mai 2006 - 11:25

Målet til PPM er å finne robotløsninger som kan brukes i småserieproduksjon.

– Hvis små og mellomstore bedrifter i Norge skal overleve, er de nødt til å robotisere. Men mange har problemer med å ta teknologien i bruk. Derfor har vi utviklet systemer som er mer brukervennlige og fleksible, sier Trygve Thomessen, direktør i PPM.



Enkel programmering

Det er vanligvis dyrt og tidkrevende å ta i bruk robotteknologi. Den største utfordringen er ofte selve programmeringen av robotene. Men med PPMs nye metoder skal dette bli mye enklere.

– Systemet måler bevegelsene til arbeiderne ved hjelp av en mekanisk arm eller kameraer, og roboten kan rett og slett bare kopiere det arbeideren har gjort. Systemet har registrert hvilke bevegelser som gjøres og styrken som brukes.



Voksende marked

Thomessen tror det er et betydelig marked for robotsystemer til mindre bedrifter fordi lønnskostnadene i Norge er så høye at bedriftene tvinges til å la roboter ta over mye av det fysiske arbeidet. Han tror også at det vil bli vanskelig å rekruttere unge mennesker til produksjonslinjene.

– Video- og pizza-generasjonen er ikke interessert i ensformig fysisk arbeid. Sykefraværet er veldig høyt blant unge i denne typen yrker fordi mange ikke har fysikk til å gjøre tungt arbeid. Dessuten kommer EU-direktivet, Physical Agents, som legger begrensinger på hvor lenge den enkelte kan utøve fysisk arbeid.



–Ta kontakt

Thomessen mener det er viktig å få bort mystikken rundt roboter. Ledelsen og de ansatte i mange bedrifter mangler kunnskap om de mulighetene teknologien representerer.

– Men hvor skal bedrifter som syntes robotteknologi er interessant henvende seg?

Det viktigste for bedriftene er å få i gang en dialog. Og de kan både ta kontakt med leverandører og formelle FOU-institusjoner. Mange vil være tilgjengelige for en uformell prat.

PPM er med i et internasjonalt Eureka-prosjekt med deltakere i Ungarn, Finland og Romania.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.