INDUSTRI

Renser opp og sparer penger

PILOT: Kjell Einar Holme inspiserer renseanlegget Wärtsilä har testet på Rubbestadneset.
PILOT: Kjell Einar Holme inspiserer renseanlegget Wärtsilä har testet på Rubbestadneset.Bilde: Wärtsilä

Det er norsk-finske Wärtsilä Norway på Bømlo som har testet et pilotanlegg på sin egen virksomhet. Det har de spart en halv million kroner på.

Wärtsilä på Bømlo har installert et egenprodusert renseanlegg for å hindre at olje og andre forurensende stoffer renner ut med avløpsvannet fra verkstedhallene.Opprensking

– Rensingen betyr mye for miljøet i og rundt verkstedene. Anlegget renser også spillvann og slam fra skip som kommer inn for reparasjoner og vedlikeholdsoppdrag, sier Arne Mæland i Wärtsilä Services.

Renseanlegget har vært i bruk i ett år i form av et pilotprosjekt for å verifisere teknologien.Svensk

Renseteknologien er utviklet av Wärtsilä Senitec i Sverige og skal være kalibrert til også å tilfredsstille framtidige og strengere miljøkrav.

Renseanlegget som er testet på Bømlo i ett år, kommer i ulike modeller og utgaver.

Ifølge en pressemelding fra Wärtsilä Norway, er det bra interesse fra kunder i flere bransjer, både til sjøs og på land.Skip og offshore

– Kundene er hovedsakelig rederier og operatører av de fleste typer båter og offshoreinstallasjoner. I tillegg er en del eiere og operatører av kraftverk og havneanlegg på kundelisten, sier Arne Mæland.

Innen miljøteknologi fikk Wärtsilä nyte godt av den økonomiske boomen i begrunnelsen av fjoråret.

Den var såpass god at ordreinngangen og leveransene ble nær firedoblet på dette området i 2008.

En halv million

Mæland er optimist på miljøets vegne. Han tror det skyldes at kundene ser potensial for å beskytte miljøet mot skadelige utslipp, og ikke minst forenkle håndteringen av slam og olje.

– Her hos Wärtsilä på Bømlo har vi spart 500.000 kroner med den nye rensingen i løpet av det første året, og det er bare ved ett anlegg, sier Mæland.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.