NTA 2021

Remarkable: Verdensledende fra start

Fra idé til stor norsk bedrift, i et marked vi forbinder med Silicon Valley, har det tatt åtte år. Men først fikk de beskjed om at ideen var umulig.

– Ideen vi har vært trofaste mot, er å utvikle teknologi som respekterer papirets kvalitet, sier Henrik Gustav Faller i Remarkable.
– Ideen vi har vært trofaste mot, er å utvikle teknologi som respekterer papirets kvalitet, sier Henrik Gustav Faller i Remarkable. Foto: Remarkable
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Magnus Wanberg var nyutdannet sivilingeniør fra Industriell økonomi ved NTNU. Det var i 2013, og han hadde en idé. Han ville gjenskape papirets skriveopplevelse med teknologi og samtidig sørge for at det ble orden på alle notatene.

Han skjønte at teknologien måtte inkludere såkalt e-papir, men all lærdom tilsa at dette var for tregt. 

I to år jobbet han med forretningsutvikling, konsepter og programvare. I 2015 fikk han designeren Mats Herding Solberg og elektronikkutvikleren Martin Sandsmark med på laget. Solberg hadde tilgang til 3D-printere, og nå kunne de lage fysiske modeller.

Samme år dro de til Taiwan for å besøke E-ink, den dominerende aktøren globalt på e-papirskjermer. Der fikk de beskjed om at de dessverre ikke kunne hjelpe dem med tregheten til denne typer skjermer. De hadde prøvd selv, men gitt opp. Å få skivefølelse på e-paper slik at streken følger pennen raskt nok, regnet de som umulig, men ønsket dem lykke til.

Året etter hadde de utviklet en prototyp med egen programvare og elektronikk som drev pennsensoren og skjermen langt raskere enn det som tidligere hadde vært mulig. De reiste tilbake til Taiwan og viste den til E-ink.

– De ble helt sjokkert da de så hva vi hadde utviklet og lovet oss all mulig støtte. Det har de fulgt opp, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Gustav Faller. Han var ansatt nummer seks i selskapet.

Nå er de en av seks kandidater til Norwegian Tech Awards 2021, som deles ut 18. november (se faktaboks). Vi presenterer alle sammen. Her kan du stemme.

Gikk raskt

Norwegian Tech Awards 2021

KANDIDAT 5: Remarkable

HVA: Digital skriveplate

BEGRUNNELSE: Norsk suksess i et marked dominert av selskaper i Asia og Silicon Valley. Er på kort tid blitt verdenledende, og pilene peker bratt oppover.

Kåringen: Teknisk Ukeblad Media arrangerer årlig teknologikåringen Norwegian Tech Awards. En uavhengig jury kårer vinneren av hovedprisen.

Kriterier: Kandidatene skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i løpet av de siste 12 måneder. Teknologien eller løsningen må være utviklet i Norge og dokumentert med minimum en prototyp eller gjennomført leveranse.

Dette er kandidatene:

Slik stemmer du: Avstemmingen foregår på nett og åpner 10. november. Den stenger 16. november kl. 16. Man kan bare stemme én gang. Her kan du stemme.

Jury:

  • Lars Olav Grøvik, president i Tekna (juryens leder i 2021)
  • Trond Markussen, president i Nito
  • Øystein Eriksen Søreide, adm. dir. i Abelia
  • Katrine Vinnes, fagsjef FoU og bransjesjef for teknobedriftene i Norsk Industri
  • Nils Øveraas, president i Polyteknisk Forening
  • Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for nyskaping og næringsutvikling i Forskningsrådet
  • Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør i TU Media AS

Tid og sted for utdeling: Oslo, Polyteknisk forening, torsdag 18. november 2021 

– Ideen vi har vært trofaste mot, er å utvikle teknologi som respekterer papirets kvalitet. Opplevelsen av å skrive på vårt produkt skal være ekstremt bra, helst bedre enn papir. Men det handler ikke bare om skriveopplevelse. For mange mennesker er det å jobbe på papir både et verktøy og en metode. Du blir ikke forstyrret av e-post og Facebook når du jobber på papir, og det samme har vi holdt på i vår programvare, sier Faller.

Navnet på selskapet og produktet dukket opp nærmest ved en tilfeldighet i en diskusjon om hva de skulle kalle seg. Teknologidirektør Martin Sandsmark ville beskrive det de jobbet med og sa at det var noe remarkable. Da skjønte de at det også måtte bli navnet. Det spiller både på det å skrive og på at løsningen skal være fantastisk.

Lukket seg inne

I over et år drev de tre med produktutvikling nærmest døgnet rundt uten å ha noen formening om hvordan verden ville motta produktet – selv om de på slutten produserte noen tidligere prototyper for å få viktige tilbakemeldinger fra brukere. 30. november 2016 var de klare til å ta imot bestillinger. 

– Vi hadde ikke peiling på hvordan dette ville bli mottatt, men da dagen var omme, hadde vi fått 300 bestillinger til en verdi av 1,5 millioner kroner. Da skjønte vi at vi hadde truffet et behov, men også at det var langt fram. Da vi begynte å sende ut produkter ti måneder senere, i august 2017, var bestillingene økt til 35.000 – tilsvarende en omsetning på nesten 140 millioner kroner. Det føltes veldig skummelt, sier Mats Herding Solberg.

Teknisk utfordrende

Selv om det digitale papiret er en viktig komponent, er skrivebrettet en svært kompleks konstruksjon. Det ligger veldig mye arbeid i utviklingen av elektronikk og programvare for at øyet ikke skal oppfatte forsinkelse når man skriver. Kommer den over 60 millisekunder, merkes det. I Remarkable 1 klarte de å presse det ned til 55 millisekunder. I den nye Remarkable er den på 21 millisekunder. Det er på nivå med responsiviteten til en LCD-skjerm.

Problemet de har løst, er å sørge for at bevegelsene i pennen leses av pennsensoren over selve e-papiret og sendes til de riktige pikslene. Det er veldig mange operasjoner som må gjøres parallelt og i serie uten noen forsinkelse.

I tillegg er den gode skriveopplevelsen viktig. Det er lagt mye vekt på materialoverflaten. Den skal være mest mulig lik papir, både med tanke på friksjonen når man skriver med filttuppen og når man hviler hånden på den. På et nettbrett med penn blir man litt klam når håndflaten hviler på glasset.

For å drive skrivebrettet har Remarkable utviklet et eget operativsystem; Codex basert på Linux. Alt som skrives på brettet, blir også lagret i skyen og synkronisert med apper på PC-er, Mac-er og mobiler. Det gjør notatene tilgjengelige over alt og fikser papirets kanskje største ulempe.

Remarkable 2

Den første utgaven av skrivebrettet solgte veldig godt, men for å gå fra å være et nisjeselskap til å bli et globalt forbrukerteknologiselskap, trengte de en ny og forbedret utgave. Planleggingen av Remarkable 2, som ble lansert i fjor, begynte tidlig i 2018.

– Vi ville ned i pris og opp i følelse av eksklusivitet, sier Herding Solberg. 

Henrik Gustav Faller (t.v.) og Magnus Wanberg forteller at navnet på selskapet og produktet dukket opp nærmest ved en tilfeldighet. Foto: Remarkable

Tynnest i verden

Remarkable 2 er bare 4,7 mm tykt og med det verdens tynneste skrive- eller nettbrett, og det er bygget i papirfarget aluminium. Med samme batteri som tidligere har de tredoblet levetiden. Internminnet på 8 GB holder til mellom 50.000 og 100.000 håndskrevne sider avhengig av størrelsen på notatet.

– Jeg synes det er kult at vi klarer å hevde oss internasjonalt fra Oslo. Alle de ansatte jobber her på Grünerløkka, og det er her vi skal vokse videre. Vi har til og med klart å navigere oss gjennom chipmangelen som har gjort at mange store produsenter har måttet skalere ned produksjonen, så Norge er ikke noe dårlig sted å være.

– I 2018, da vi begynte utviklingen av Remarkable 2, var vi 30 ansatte i selskapet. Nå er vi 230 og vokser raskt. I september ble 30 nye ansatt, i oktober 20. Snart er vi 300, sier Faller.

I fjor solgte Remarkable 250.000 skrivebrett, som bringer totalen opp i en halv million på fire år. 

Selskapet gikk i pluss for første gang i fjor.

 Tre år før planlagt. Mange store kunder har begynt å kjøpe i bulk, og vi har begynt å selge Remarkable gjennom blant annet Elkjøp, sier Faller, som ikke vil si noe om dette året. 

Endrer fokus

Nylig besluttet Remarkable å sette ned prisen på skrivebrettet og implementere en tjenestemodell med et månedlig abonnement.

 I det lange løp er det ikke bærekraftig å selge maskinvare og fortsette å utvikle programvaren gratis. Vi har masse nye ideer som vi ønsker å bringe til kundene som passer til visjonen vår. Nemlig å tenke bedre gjennom bruk av teknologi. Vi har fortsatt bare skrapt i overflaten i et marked vi vurderer til å være på rundt 100 milliarder kroner i året, sier Faller.

Tredjepartsvurdering:

Tidligere vinnere

2020: Ingen kåring pga. korona

2019: Nordic Semiconductor AS

2018: Zivid AS

2017: Thermo Fisher Scientific AS

2016: Disruptive Technologies AS

2015: Zaptec AS

2014: Alf Inge Wang (Kahoot-gründer)

2012: Statoil og Aker Solutions – Åsgård-gasskompresjon 

2011: Farsund Aluminium Casting – avansert støpeteknologi.

2010: FMC - IOR – økt oljeutvinning 

2009: GE Vingmed – Vscan, ultralydapparat i lommeformat.

2008: Kongsberg Intellifield – overvåking av oljeproduksjon

2007: Breivoll Inspection Technologies – skanner og måler metalltykkelsen på vannrør.

2006: Ocas – radar for varsling av lufhindringer 

2005: Ulstein Skipsdesign – skrogkonseptet X-Bow

2004: Autostore – robotisert, automatisk lagersystem

2003: Chipcon – radiofrekvensbrikker 

2001/2002:Hydro og ABB – Troll Pilot subseaprosjekt

1900-2000 Århundrets ingeniørbragd: Troll A-plattformen – verdens største objekt flyttet av mennesker

– Vi ser med glede på bedrifter som Remarkable, som har tatt tak i et konkret problem, tenkt stort fra starten og tatt en posisjon i markedet med banebrytende teknologi som er med på å øke norsk eksport, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

– Våre kontorer i utlandet har vært i dialog med denne bedriften på ulike tidspunkt de siste årene og bidratt med råd og markedsintroduksjon, og vi følger spent med på Remarkables utvikling videre. Remarkable er virkelig et treffende navn på denne bedriften. De er virkelig en remarkable bedrift.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.