NYHETER_BYGG

Rekrutteringsbekymring for industri

Mange gode forelesere og et fyldig program lokket ikke mer enn knappe 90 betalende deltakere til årets store stålarrangement, Norsk Ståldag under Industridagene på Lillestrøm. Sveisedagene ble avlyst grunnet for dårlig påmelding.

Kompetanse var et viktig tema på årets ståldag og flere foredragsholdere var innom rekruttering og kompetanse.

-Det nytter ikke å skryte av å være etablert i et land med høyt kompetansenivå dersom den ikke finnes i den enkelte bedrift. Og da tenker jeg ikke på at det sitter kompetente folk i ledelse og administrasjon. Kompetansen må finnes der produksjonen foregår, understreket Tore Tønne, styremedlem i Aker-Kværner.

-Bedriftene bør rette oppmerksomheten mot det de kan gjøre noe med og ikke være så opptatt av rammebetingelser og ytre påvirkninger, sa Tønne i sitt foredrag om norsk verkstedindustris utfordringer og muligheter.

Større avgang enn tilgang

FoU-direktør Jan Byfors i NCC påpekte den bekymringsfulle situasjonen vi vil stå overfor om noen år når større deler av arbeidsstyrken i BA-bransjen går over i pensjonistenes rekker, enn det som rekrutteres inn.

-Allerede i 2007 vil vi få en brist fordi avgangen vil være større enn tilgangen. I tillegg vil byggebransjen antakelig slite med høye kostnader og mindre kundetilfredshet, sa Byfors som ikke akkurat tegnet positive fremtidsutsikter for byggebransjen.

For å møte de mange utfordringene bygge- og anleggsbransjen står overfor, mener Byfors bedriftene må ta miljøspørsmål på alvor, de må utnytte mulighetene informasjonsteknologi gir, finne nye samarbeidsformer og finansieringsformer og kompetanseoppbygging må gis høyeste prioritet.

Bare ved å gjøre dette vil bedriftene overleve i en framtid som preges av åpne grenser mellom landene, miljøspørsmål som pådriver i samfunn og næringsliv, økt individualisering, et forandret arbeidsmarked, nye samarbeidsformer samt fortsatt økt urbanisering.

-Jeg tror de smarteste vil overleve ved å satse på generalister på fagsiden. Bare se på hvor mange yrkesgrupper som er innom et baderom før det står ferdig i dag. I tillegg vil elektronisk handel gi et mer gjennomsiktig marked og integrering mot partnering i bransjen vil øke. Funksjonsentreprenører som tar ansvar for hvordan bygninger fungerer, vil bli etterspurt i framtida, tror forskningsdirektøren i NCC.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.