OLJE OG GASS

Regjeringen dropper krav om elektrifisering av hele Utsira

– Stryk, mener Zeros Marius Holm.

Regjeringen dropper krav om elektrifisering av alle plattformene på Utsirahøyden.
Regjeringen dropper krav om elektrifisering av alle plattformene på Utsirahøyden. Bilde: Statoil

– En områdeløsning for kraft fra land til Sverdrup og de andre nye feltene i nærheten, har vist seg å bli flere milliarder kroner dyrere enn tidligere antatt, skriver Olje- og energidepartementet i en epost til NTB.

I eposten går det fram at oljeselskapene gis anledning til å vurdere alternative løsninger «som gir muligheter for en best mulig kraftløsning basert på kost-/nyttevurderinger for Sverdrup og området som helhet».

– Bryter med forutsetning

OED mener dette er i tråd med hva regjeringen tidligere har signalisert, men daglig leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero er uenig.

– Forutsetningen om elektrifisering av hele området har ligget fast siden feltene ble funnet for fire år siden, sier han til NTB.

Olje- og energidepartementet understreker at Sverdrup skal drives med kraft fra land fra produksjonsstart i 2019.

– Dette ligger til grunn for selskapenes konseptvalg og det videre arbeidet med utbyggingsplanen som er planlagt innsendt til myndighetene tidlig i 2015, heter det i uttalelsen.

Holm tillater seg å tvile på denne forsikringen. Han mener å vite at regjeringen ikke akter å dekke hele energibehovet på Sverdrup-feltet med elektrisitet fra land. Ifølge Holm gis oljeselskapene fullmakt til å velge det aller dårligste klimaalternativet for utbyggingen av Utsira-høyden.

– Beslutningen øker Norges klimagassutslipp med oppunder 900.000 tonn, nesten 2 prosent økning, og nesten like mye som gasskraftverkene som tidligere var en brennhet politisk sak. Utslippsøkningen tilsvarer 400.000 personbiler, eller de samlede utslippene i hele Oslo, hevder han.

– Stryk

Olje- og energidepartementet understreker at kraft fra land skal vurderes av selskapene ved alle nye utbygginger på norsk sokkel. Dette er ikke godt nok, mener Zero.

– All erfaring tilsier at det nærmest er umulig å komme senere med krav om elektrifisering når forurensende gassturbiner først er installert, sier Holm:

– Tord Lien første eksamen som statsråd er ikke bestått, når han lar oljeselskapene diktere sine egne rammevilkår. Saken tyder på at oljeforvaltningen er utenfor demokratisk kontroll, når sluttresultatet så til de grader er i strid med gjentatte stortingsvedtak, fortsetter han.

Zero-sjefen mener beslutningen svekker klimaforliket kraftig og alene spiser opp effekten av alle andre klimatiltak den nye regjeringen har varslet.

– Slike vedtak binder oss til forurensende løsninger i mange år, og gjør jobben til klimaminister Tine Sundtoft nesten umulig. Andre sektorer vil få en økt belastning, når fullt gjennomførbare klimatiltak i oljeindustrien droppes.

Les også:

Gassturbinen på Edvard Grieg vil kjøre uansett om det blir elektrifisering

Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.