TUMENER

Refs politikerne – ikke nødnettet

LEDER: En gransking av nødnettet er hva nødetatene trenger aller minst.

Nødnett: Vi må vente lenge før Norge får et nødnett for politi, brannvesen og ambulansetjeneste.
Nødnett: Vi må vente lenge før Norge får et nødnett for politi, brannvesen og ambulansetjeneste.

Ikt-Norges direktør Per Morten Hoff har i et høringsnotat til 22. juli-kommisjonen krevd gransking av nødnettet. Det er det nødetatene og Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) trenger aller minst.

Så sent som i 2008 ble teknologivalget evaluert. Konklusjonen var at sivil teknologi ikke dekker nød­etatenes behov og at Tetra var det riktige valget. Dette er samme teknologi som de nordiske og flere europeiske land har valgt.

De siste ukene har Per Morten Hoff med varierende presisjon hamret løs på DNK, som sliter med å forsvare seg fordi årsakene til nødnettets fødselsproblemer og begrensninger er mange og innviklede.

Det er grovt sett to hovedårsaker til at nødnettet ikke har kommet lenger enn til fase en i utbyggingen: En politikerbestemt stopp i utbyggingen og en hovedleverandør som ikke holdt mål. Rundt regnet har DNK tapt fem år i forhold til den opprinnelige tidsplanen på disse årsakene alene.

Les også: Han er lei av Hoffs nødnettslakt

Mest skjebnesvanger ble regjeringen Stoltenbergs manglende kunnskap om hva en slik utbygging krever av teknologi, kompetanse, infrastruktur og ikke minst kontinuitet.

Beslutningen i desember 2006 om utbygging i to faser med en evalueringsstopp imellom skapte usikkerhet rundt hele prosjektet. Både DNK og Nokia Siemens Networks måtte bygge ned organisasjonen, med tapt framdrift og store arbeidsmiljøbelastninger som resultat.

Første utbyggingstrinn av radionettet sto ferdig tidlig i 2010. Vedtaket om å bygge ut resten av landet ble fattet i juni 2011. Måneden etter ble Norge rammet av terror.

Da var nødnettet bygd ut i Søndre Buskerud politidistrikt, men ikke i Nordre som hadde politiaksjonen på Utøya.

22. juli-kommisjonen fremmer ingen kritikk av dette. Den understreker at nødnett er viktig og at den mest grunnleggende svakheten er politiets utdaterte ikt-struktur.

Det siste er viktig. Et moderne nødnett må virke i samspill med kommersielle mobilnett, slik politiet i Finland har lyktes med.

Per Morten Hoff kan slå seg på brystet og si at han har advart mot denne utviklingen i 10 år.

Faktum er at han med flere må ta noe av ansvaret for politikernes feighet etter sin nærmest kontinuerlige kritikk av teknologivalget. Det gjorde politikerne usikre, mens ekspertene aldri har vært i tvil om at Tetra var det eneste valget.

Det viktigste nå er at hele Norge får nødnett. Derfor tjener det ingen at DNK blir sablet ned av Per Morten Hoff og andre synsere utenfor prosjektet.

Skal han skyte på noen, får han ta politikerne og ikke kolleger i egen bransje.

Les også: Nødnettet gransket seg selv

Enorm vekst i nødnettene

Slik blir det nye nødnettet

Vil prioritere mobildekning for viktige personer  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.