NYHETSBREV

Reduserer energiforbruket ved trykkluft

Ssystemet overvåker og regulerer driftsparametre i nye og eksisterende anlegg helt automatisk

MS6-E2M fra Festo
MS6-E2M fra Festo Bilde: Stefan Ruf

Det nye energieffektive modulen MS6-E2M fra Festo skal gi energibesparelse i trykkluftsystemer. Dette intelligente serviceenhetssystemet overvåker og regulerer driftsparametre i nye og eksisterende anlegg helt automatisk, skriver Festo i en pressemelding.

MS6-E2M kan gjøre langt mer enn en alminnelig serviceenhet. Ved å aktivt gripe inn i luftforsyningen, spesielt i forbindelse med standbydrift kan forbruket av trykkluft reduseres. Samtidig sikrer den automatiske overvåkningen av viktige driftsparametre som gjennomstrømning og trykk en pålitelig produksjonsprosess. Denne modulen er ikke kun egnet til nye energieffektive maskiner. Takket være den enkle forbindelsen av sensorer til en PLS kan det også brukes som en enkel ettermontering på eldre annlegg, som kan ha bruk for å kjøre mer energieffektivt.

Sløser ikke med komprimert luft

Modulen kan tilpasses av brukeren ved hjelp av en manuell inputenhet (MMI) eller Profibus i henhold til kravene til et bestemt anlegg. Brukeren kan raskt og enkelt angi parametre, så E2M kan registrere om den aktuelle maskinen i øyeblikket er i produksjonsdrift eller ikke. I forbindelse med nedetid lukkes trykkluftforsyningen til maskinen slik at ikke slippes luft ut av lekkasjer i maskinen. Dette fungerer på samme måte som det automatiske stopp-/startsystemet i en moderne bil, dermed vil ingen energi bli sløst bort.

Les også: Festo dekker vestlandet

Automatisk lekkasjeregistrering

Når E2M er i avsperringstilstand kontrolleres anlegget for lekkasjer. Hvis enheten registrerer et trykkfall som er lik den verdi som er forhåndsdefinert av brukeren vil dette signaliseres til anleggets kontrollsystem. E2M registrerer automatisk lekkasjer i et rørsystem, dermed kan brukeren utføre vedlikehold der det er nødvendig. Modulen har også en innstilling hvor trykkluftforsyningen kan slås av og på manuelt. Ved spesielle komplekse produksjonsprosesser kan den automatiske standbyregistreringen deaktiveres, brukeren kan da selv angi via PLS om maskinen er i produksjon eller ikke.

Tilstandsovervåking

En annen viktig fordel ved enheten MS6-E2M er aktiv tilstandsovervåking. Denne funksjonen gir til enhver tid anleggets operatører adgang til energi- og prosessrelaterte data. MS6-E2M er fullt integrerbart i et maskinkontrollsystem via Profibus, her utveksles viktige data som energiforbruk og maskintilgjengelighet periodisk med kontrollsystemet.

Alle verdier innen synsvidde

Målte verdier for gjennomstrømningshastighet, luftforbruk og trykk kan til enhver tid hentes frem. Anleggsoperatører kan bruke disse oplysningene som et grunnlag for kontinuerlig energiovervåkning av en maskin. Med E2M er det f.eks. mulig å bestemme om et anlegg benytter mer luft nå enn for et år siden, hvor mye trykkluft det er behov for til en produksjonsbatch, om trykket er korrekt justert, eller hvor høyt trykk- og gjennomstrømningshastigheten var ved maskinens driftstans.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.