INDUSTRI

Redningshelikopter-kontrakten kan bli kansellert etter signering

Mistanke om korrupsjon er ikke nok. Men skulle Agusta Westland bli dømt, kan Norge kansellere kontrakten.

AW101 VVIP ble vist fram på MAKS 2013 i Moskva for halvannen måned siden.
AW101 VVIP ble vist fram på MAKS 2013 i Moskva for halvannen måned siden. Bilde: Agusta Westland
16. okt. 2013 - 07:00

NAWSARH

  • Står for «Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter».
  • Stortinget har vedtatt å handle 16 nye redningshelikoptre innenfor en ramme på 16,8 milliarder kroner – en sum som inkluderer infrastruktur og statens gjennomføringskostnader.
  • Det var opprinnelig fire tilbydere i anbudskonkurransen:
  • Agusta Westland AW101, Eurocopter EC725, NH Industries NH90 og Sikorsky S-92.
  • AW101 og EC725 (militær versjon av EC225) gikk videre i forhandlingene 8. juli 2013
  • Anbudsfrist var 18. desember 2012. Siste og endelige tilbud ble levert tidligere i oktober i år. Det er satt av to ukers sluttforhandling med én leverandør fram planlagt kontraktsignering 20. desember 2013.
  • Første nye sar-helikopter skal leveres i 2017, og siste Westland Mk 43 Sea King skal fases ut i løpet av 2020.

Konkurransen om å levere minst 16 nye redningshelikoptre til Norge står mellom Agusta Westland og Eurocopter.

Anskaffelsesprosjektet Nawsarh er nå i ferd å avslutte arbeidet med sin innstilling som leveres fredag 18. oktober.

Dermed blir oppgaven med å plukke ut Sea King-erstatteren en av de aller første sakene til regjeringen Solberg.

Les også: Dette betyr redningshelikoptre for norsk industri

Beskyldt for bestikkelser

Men parallelt med konkurransen om sar-kontrakten i Norge, fører den ene kandidaten en hard kamp på en annen arena.

Agusta Westland er beskyldt for bestikkelser i forbindelse med salget av 12 vip-konfigurerte AW101-helikoptre til Indias flyvåpen, en kontrakt verdt 4,5 milliarder kroner.

Tre av helikoptrene er levert. Agusta Westland benekter all skyld og har nylig gått til voldgift.

Men denne tvisten har ikke diskvalifisert den italienske helikopterprodusenten fra å konkurrere i Norge.

– Utgangspunktet er klart; Norge kjøper ikke varer og tjenester fra korrupte selskaper. Mistanker, som for eksempel de som er framsatt mot Agusta Westland i forbindelse med salg til India, er ikke nok. Det er i dette tilfellet ikke sannsynlig at en rettskraftig dom, i noen retning, vil foreligge før kontraktsignering, og før vi er langt inne i gjennomføringsfasen, skriver prosjektleder Bjørn Ivar Aarseth i Nawsarh til Teknisk Ukeblad.

– Det ville vært uheldig dersom Norge skulle gå glipp av muligheten til å velge en av de to beste og gjenværende kandidatene, legger han til.

Slik ser vip-versjonen av AW101 ut. Norge vurderer å bestille helikopteret med militær sar-utrustning.
Slik ser vip-versjonen av AW101 ut. Norge vurderer å bestille helikopteret med militær sar-utrustning. Agusta Westland

Retrettmulighet

Samtidig er det slik at kontrakten Norge eventuelt vil inngå med Agusta Westland gir hevingsrett ved en eventuell dom for korrupsjon.

– Hva skjer dersom Agusta Westland vinner Nawsarh-konkurransen, starter leveransene til Norge og deretter blir dømt?

– På hvilken måte staten vil følge opp et slikt vesentlig kontraktsbrudd vil være gjenstand for en konkret vurdering. Vi har bedt Agusta Westland om å bli løpende orientert om saken med India. Det er vi blitt, og vi er fornøyde med oppfølgingen så langt, sier Aarseth.

Han sier at redningshelikopterprosjektet har hatt som bærebjelke å stille krav til samfunnsansvar og etisk opptreden både under anskaffelsesprosessen og etter kontraktsignering. Dette gjelder for leverandørene og prosjektet selv.

– Selv om vi hindrer at det oppstår arenaer der inhabilitet, korrupsjon og korrupsjonslignende tilfeller kan utvikle seg, er det i handel med store konsern en løpende risiko for etiske overtramp på andre arenaer, sier han.

Når det gjelder egne regler i Nawsarh-prosjektet, påpeker Aarseth at de har satt handling etter ord. Han forteller for eksempel om Nawsarh-konsulenter som loggfører tilfeldige treff med noen av aktørene i butikken.

Viktigst er kanskje at alle konsulenter er pålagt to års karantene etter kontrakten er undertegnet.

– To års karantenetid er svært strengt. Men vi ønsker ikke å ha noen mistanker hengende over oss, sier prosjektlederen.

Les også: Sikorsky-eksperiment blir til kamphelikopter

Nye data

Siden AW101 og EC725 ble plukket ut som finalister i anskaffelseskonkurransen i sommer, er helikoptrene blitt grundig vurdert. Det er bekreftet gjennom tilbudsprosessen at begge kandidatene oppfyller ytelseskravene.

Nawsarh opplyser at Eurocopter har gitt grundige redegjørelser for girboksproblemene på EC225, som satte maskinen på bakken i ni måneder, og at dette nå ansees for å være løst.

Til å gjennomføre objektive tester og målinger av «downwash» har Nawsarh blant annet hyret inn Universitetet i København.

Subjektive tester er også gjennomført med tre erfarne redningsmenn som uavhengig av hverandre har gitt poengscore på forskjellige scenarioer, for eksempel å plukke folk opp fra sjøen og ned fra fjellhyller.

– Det er interessant å se at de subjektive målingene stemmer veldig godt overens med de objektive, og at det er lite avvik mellom de tre redningsmennenes vurderinger. Men av konfidensielle hensyn kan jeg ikke si noe om hvordan de to helikoptrene gjorde det, sier Aarseth.

Faktisk inneholder noe av Nawsarh-testingen elementer som verken Agusta Westland eller Eurocopter selv har gjennomført. De er begge, uavhengig av resultatet av konkurransen, interessert i å få tilgang til dataene.

Les også: 22 år gamle helikoptre blir «nye» før de settes inn på Svalbard

Norge skal handle minst 16 helikoptre enten av typen AW101 (t.v) fra Agusta Westland eller EC725 fra Eurocopter.
Norge skal handle minst 16 helikoptre enten av typen AW101 (t.v) fra Agusta Westland eller EC725 fra Eurocopter. Foto: Per Erlien Dalløkken/Eurocopter Per Erlien Dalløkken/Eurocopter

Vurderer raskere innfasing

Ifølge Aarseth har Nawsarh nå i oktober oppnådd vesentlige forbedringer i de endelige tilbudene i forhold til de første tilbudene som ble levert for snart et år siden.

– Pris er bare ett av flere aspekter vi forhandler om. Forhandlingene har også handlet om tekniske aspekter, ytelser, risiko, tilgjengelighetsgrad og så videre. Tilbudene er nå modne og godt spesifisert, noe som vesentlig styrker gjennomføringsprogrammet.

Slik det ser ut nå, vil de første nye redningshelikoptrene kunne mottas i løpet av første halvår 2017. Altså noe forsinket i forhold til tidligere planer om 2016 som første leveranse. Her er det snakk om to maskiner til den første test- og evalueringsfasen.

Første base vil være i drift ett år senere.

Imidlertid ser man nå på muligheten for å framskynde innfasingen noe i forhold til planen om at siste Sea King skal være faset ut i løpet av 2020.

– Vi har bedt leverandørene om en alternativ leveringsplan. Det er nøye vurderinger som må gjøres før en eventuell forsering av siste del av programmet. Det handler om hvor fort Forsvaret kan ta imot helikoptrene, de skal utdanne mannskap og teknikere, og at en forsering ikke kan ramme eksisterende redningstjeneste. Men vi er alle interessert å sette nye helikoptre i drift og fase ut Sea King så fort som mulig, understreker Nawsarh-sjefen.

Les også:

Feirer 40 år med Sea King

Ti år gamle passasjerfly kan ende opp på skraphaugen

Norske offshore-flygere får simulator-glis til 180 millioner  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.