Solenergi – Heterojunction-teknologi

REC tar i bruk ny teknologi i solceller. Slår alle rekorder i effekt

– Panelene vil fullstendig forandre konkurranse-balansen, hevder REC.

REC starter produksjon av supereffektive solceller i Singapor.
REC starter produksjon av supereffektive solceller i Singapor. (Bilde: Rec)

– Panelene vil fullstendig forandre konkurranse-balansen, hevder REC.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

RECs nye Alpha solceller bruker ny teknologi for å knuse alle tidligere produksjonsrekorder. Med såkalt Heterojunction-teknologi (HJT) øker selskapet effekten på sine solpanel til 380 watt-peak (Wp). Til sammenlikning har de fleste av solcellepanelene som selges i dag en effekt på 290 Wp.

– Panelene vil fullstendig forandre konkurranse-balansen mellom REC og andre produsenter som leverer til høyeffektsmarkedet, sier konsernsjef i REC, Steve O'Neil i en pressemelding.

Les også

Bruker helt ny teknologi

RECs nye paneler blir industriledende. LG Electronics introduserte for noen år siden sine høyeffektspaneler, LG NEON R modul, med en effekt på 370 Wp og en virkningsgrad på 21,4 prosent. Med en effekt på 380 Wp og en virkningsgrad på 21,7 prosent, slår nå REC denne rekorden.

Nøkkelen til suksess er såkalte heterojunction-celler (HJT), som selskapet nå blir de første i verden til å starte kommersiell produksjon av.

– En fabelaktig løsning, som er nesten helt uten elektronisk tap, sier solenergi-ekspert og forskningsleder ved Institutt for Energiteknikk, Erik Marstein.

Med stadig mer effektive solceller må produsentene lete på nye steder for å jakte marginer. Lenge har det vært kvaliteten på waferen, de syltynne lagene med silisium som solcellene er laget av, som har avgjort hvor effektive solpanelene var. Men med stadig bedre wafer, er det nå det lille energitapet mellom cellene og metallet som omslutter dem, REC har klart å redusere.

Slik produserer solceller elektrisk energi. Ill:  Kjersti Magnussen/ TU Media

– Heterojunction-cellene er solceller spesielt designet for å redusere tap i virkningsgrad knyttet til solcellens overflater og grenseflater, forklarer Marstein i IFE.

For å begrense energitapet legger man HJT-celler inn et supertynt belegg, kanskje tynnere enn 20 nanometer (nm), med hydrogenrikt, amorft silisium på hver side av solcellene. Slik kutter man cellenes energitap og øker effekten.

Bruker «norsk» silisium

Denne måneden åpnet REC Solar en ny produksjonslinje i Singapore, som masseproduserer de nye solpanelene på 380 Wp. Et stort sprang fra panelene på 230 Wp som var vanlig å levere for få år siden. Marstein i IFE sier HJT-celler er de aller mest effektive i verden, av hva vi kan kalle vanlige krystallinske silisium-celler.

TU har tidligere omtalt revolusjonerende tandem-celler, men disse er fortsatt bare på utviklingsstadiet.

Sett med norske øyne, er det kanskje ekstra spennende at silisiumet som skal brukes i Alpha-panelene skal produseres i Kristiansand. Her jobber REC Solar med å sette opp en helt ny produksjonslinje for superrent silisium, basert på gjenbruk av silisium-spon fra wafer-produksjon. TU fortalte om den revolusjonerende nye smelteteknologien i sommer, og teknologidirektør Olav Holta i REC Solar, sier de vil begynne å levere til Singapore allerede neste år.

– Vi regner med å bli hovedleverandør av råstoff til alpha-cellene som produseres i Singapore. Det betyr at mellom 1000 og 2000 tonn av produksjonen vår vil gå dit, forklarer Holta til TU.

– Vi planlegger oppstart i to faser: første trinn på cirka 50 prosent av kapasiteten vil begynne produksjon av silisium tidlig i 2020. Andre trinn med opptrapping til 100 prosent starter til sommeren.

REC Solar i Kristiansand vil da være den første fabrikken i verden som smelter om silisium-spon, såkalt kerf, til superrent silisium til solceller.

REC Solar produserte lenge silisium til såkalte multi-celler. Men med endringer i solenergibransjen har flere og flere produsenter gått over til å bruke monokrystallinsk silisium, også REC. Det har medført permitteringer og omlegging av driften i Kristiansand. Nå investerer REC Solar 250 millioner kroner i nytt produksjonsutstyr i Kristiansand for å legge om produksjonen.

Les også

Ny produksjonslinje

Samtidig starter altså REC produksjon av helt nye solpaneler i Singapore.
Også her er det investert penger. Rundt 1,4 milliarder kroner (150 millioner dollar) har selskapet brukt på den nye produksjonslinjen som skal levere 600 MW med HJT-paneler i året. Selskapets totale produksjonskapasitet er nå på 1,8 gigawatt (GW) solceller.

– Det er modig å begynne å produsere HJT-paneler, og det er også modig å starte en produksjon på hele 600 MW i en fei. Men å være modige og innovative, ligger i REC sitt DNA, sier selskapets teknologisjef i Singapore, Shankar G. Sridhara til PV magazine.

Recs solcelleproduksjon i Tuas, Singapore Bilde: Rec

Olav Holta sier REC alltid har vært gode på å ligge i front, teknologisk sett, og levert mange av de beste panelene.

– Alpha-panelene er en del av den strategien og et resultat av omleggingen fra multi- til mono-paneler, sier han til TU. REC har allerede mottatt ordre på de nye panelene fra Australia og USA.

HJT-teknologien kombinerer fordelene som krystallinske silisiumceller har, med fordelene såkalte tynn-film-celler har. Panelene kan produseres under lavere temperatur enn hva som er vanlig, noe som reduserer energikostnadene og dermed produksjonskostnadene i Singapore, samtidig som det minimerer nedbryting av materialene i cellene under produksjon. Det siste favoriserer igjen bruk av enda tynnere wafer i cellene. Produksjonslinjen er utviklet sammen med Meyer Burger, som hevder teknologien er overlegen på LCOE, altså totalprisen for å produsere elektrisk energi.

Temperatur-egenskapene til HJT-cellene, gjør at de også produserer mer energi under normale solforhold, enn hva vanlige celler gjør.

TwinPeak

Fra før har REC allerede tatt i bruk en såkalt TwinPeak-teknologi på sine solceller. Designet gjør det mulig for solpanelene å produsere elektrisitet, selv om de er delvis skyggelagt. Over tid gir det mer energi fra hvert installerte panel. Løsningen er tre splittede koblingsbokser på baksiden av panelet, sammen med en todeling av panelet, som gjør at halve solpanelet vil levere strøm, selv om den andre halvdelen er skyggelagt.

REC Solar må ikke forveksles med REC Silicon, som er et annet selskap med hovedkontor på Fornebu og silisiumproduksjon i USA.

Les også

Kommentarer (22)

Kommentarer (22)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå