IT

«Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen

Norge blir først i verden med teknologien.

Løser innendørsdekningen: Boksen teknologidirektør Frode Støldal i Telenor Norge holder i hånden skal løse innendørsdekningen i moderne bygninger. Nå skal de forhandle med Huawei om prisen, og det synes ikke som om visepresident i selskapet David Wang har noe mot det.
Løser innendørsdekningen: Boksen teknologidirektør Frode Støldal i Telenor Norge holder i hånden skal løse innendørsdekningen i moderne bygninger. Nå skal de forhandle med Huawei om prisen, og det synes ikke som om visepresident i selskapet David Wang har noe mot det. Bilde: ORV
24. feb. 2014 - 12:27

MOBILE WORLD CONGRESS/BARCELONA: På en pressekonferanse her på World Mobile Conference i Barcelona lanserer Telenor og Huawei en løsning på et problem.

Først ut

Og Norge blir først i verden med den nye teknologien.

Løsningen heter Lamp Site og er en liten boks som kan skrus opp på veggen. Den kan minne om en litt stor wifi-ruter, men denne boksen er mye mer enn det.

Den gir wifi-dekning, men den gir også både 3G- og 4G-dekning.

Les også: Vil merke telefoner med dårlige antenner

Trenger mye mer kapasitet

– Dette løser et stort problem både for oss og for mange som har dårlig dekning innendørs. Vinter-OL var et varsel om hva som kommer av belastning og det ble litt av en OL-øvelse for oss også. Heldigvis ser vi at mye av trafikken nå går over 4G, og det er bra, men det betyr ikke at vi kan slappe av. Frem mot 2018 venter vi en tidobling av trafikken og 70 prosent av den genereres innendørs, sier sjefen for Telenor Norge, Berit Svendsen.

Det at de nye minibasestasjonene settes opp innendørs vil også ha en effekt på kapasiteten i nettet. Ikke bare på dekningen inne.

De vil overta det meste av teletrafikken inne og det vil avlaste basestasjonene som står ute.

– Vi har flere piloter i gang allerede og vi er særdeles fornøyd med teknologien. Ikke bare løser den et dekningsproblem, den gjør det lett å administrere nettet. Lamp Site er jo en liten basestasjon som kombinerer tre radioteknologier på flere frekvenser og alt vi trenger å gjøre er å koble den til med ethernet. Den får til og med strøm via nettverket, sier teknologidirektør i Telenor Norge, Frode Støldal.

– Samtidig er disse enhetene intelligente, slik at de foretar en automatisk radioplanlegging. De snakker sammen med hverandre og med de store basestasjonene på utsiden, og alle tilpasser seg. Når vi setter dem i drift blir de en del av nettverket vårt som vi kan administrere sentralt. Hvis vi kjører wifi over dem kan vi administrere det også og få en veldig god oversikt over belastningen i nettet, sier Støldal.

Les også: Moderne bygg dreper mobildekningen

Trenger kapastetet og dekning: Direktør for Telenor Norge Berit Svendsen tror RadioLamp vil bidra til å gi kundene bedre dekning og ta av for den voldsomme økningen i databruk som kommer.
Trenger kapastetet og dekning: Direktør for Telenor Norge Berit Svendsen tror RadioLamp vil bidra til å gi kundene bedre dekning og ta av for den voldsomme økningen i databruk som kommer. ORV

Programvareradio

– I stedet for at radioene vi bruker er ren maskinvare har RadioLamp såkalt programvarebasert radio. Det gjør enhetene veldig fleksible og radiokapasiteten kan flyttes rundt etter behov, sier visepresident i Huawei, David Wang.

Han er også sjefen for alt som har å gjøre med mobilnettverk i den kinesiske giganten.

Støldal peker på at dette ikke er en teknologi de vil bruke i privathus. Dette skal først og fremst løse problemer der det er mange mennesker.

Han regner med at for selskaper med 20 ansatte og oppover vil det være aktuelt å løse dekningsproblemer med Lamp Site.

Telenor og Huawei er ennå i forhandlinger om prisen, så de kan hverken si noe om prisen eller når de vil begynne å rulle ut.

Mer fra Mobile World Congress:

Sonys nye flaggskip tar 4K-video

Tre Nokia-modeller med Android

Samsung lanserer nye smartklokker

Huawei mener alvor med mininettbrett  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.