Pukkverkets ærverdige historie går helt tilbake til første halvdel av 1600-tallet. Fram til 1920 var det uavbrutt gruvedrift etter jernmalm. I 1952 sikret bergenseren August Kjerland (1898 – 1962) seg eierskapet over jerngruvene sammen med sin sønn, August Kjerland (1925 – 2016).
Stein og pukk ble solgt som et overskuddsprodukt. Men da gruvedriften tok slutt, ble nettopp stein og pukk veien videre. Investering i et helautomatisert, stasjonært pukkverk i 1974, det første av denne typen i Norge, var grensesprengende. I 1974 ble også Landvik pukkverk ved Grimstad kjøpt opp.

Ble historisk: – Vi er nødt til å være med


37 millioner i gjeld
1. juni ble det vært full stans i driften både på Landvik og Klodeborg.

- Som styreleder har jeg et ansvar og en såkalt handlingsplikt, forklarer Kjerland til Veier24.
- Ettersom det ikke var forsvarlig å opprettholde driften lenger, ble det mitt ansvar å gå til skifteretten.
Gjelden i selskapet ligger rundt regnet på 37 millioner kroner, anslår Kjerland samtidig som han påpeker at der finnes ikke ubetydelige verdier i firmaet – som for øvrig bærer det nostalgiske navnet Aust-Agder Jernmalmgruber AS.
Gode utsikter for at driften tas opp igjen
Det har over tid vært jobbet intenst for å unngå konkurs.
- Vi har hele veien hatt en tett og god dialog med bank og finans. Og det har vært arbeidet med å få inn nye eiere.
- Utsiktene for at driften om kort tid tas opp igjen er gode. Flere interessenter har allerede vært i kontakt med bobestyrer Thomas Nordgård – advokat og partner i advokatfirmaet Hald & Co i Arendal, sier Kjerland.
Nordgård sier til Veier24 at han trenger noe tid for å sette seg inn i saken fram mot skiftesamlingen den 6. juli i år. Han ytrer også håp om å få videreført aktiviteten i en eller annen form.
Kostnadene og økt konkurranse ble for mye

Våre Veger besøkte firmaet i 2021. Gode regnskapstall etter flere år med opprydding og effektivisering ga grunnlag for optimisme.
Fra Landvik gikk det flere skipslaster med hyperittisk gabbro til Danmark.
- Noe stein har vært eksportert til kystsikring. Der ligger det et stort marked for norsk pukk. Vi har også avtale om leveranser til NCC Asfalt som har et produksjonsanlegg inne på Klodeborg, fortalte Kjerland da.


Men med 2022 kom økte strøm- og dieselkostnader samtidig som markedet ble vanskeligere – ikke minst grunnet etablering av nye bedrifter i området rundt Arendal. Den utbyggingen genererte mye overskuddsstein som ble sendt ut på markedet.
- i 2022 opplevde vi en nedgang i omsetningen på 30 prosent. Og bedriften tålte ikke det sammen med de økte kostnadene og økt konkurranse, forklarer Kjerland.
- Men uansett er vi stolte over å ha drevet pukkverket her på Klodeborg i 70 år, sier August Kjerland med en bergensers usvikelige pågangsmot både i stemme og blikk.

Bane Nor lover flere tog i rute