KRAFT

Positivt å være nabo til vindparker

POSITIVT STILT: Beboere i vindkraftkommuner vil ha mer utbygging her til lands.
POSITIVT STILT: Beboere i vindkraftkommuner vil ha mer utbygging her til lands. Bilde: STATKRAFT

Bare 12 prosent har et negativt syn på vindkraftanleggene. Hele 70 prosent er for videre utbygging av vindkraft i Norge.

Det viser en spørreundersøkelse på vindkraftstedene Smøla, Hitra og Lebesby.

– Utvikles på lag

Statkraft har spurt 429 personer i kommunene om alt fra støy, landskapsbilde, fraflytting og mediedekning av vindkraftanleggene i kommunene.

Svarene viser at innbyggerne i stor grad har positive tanker om vindkraftanleggene.

– Dette er gledelige resultater for Statkraft. Folk som er direkte berørt av vindmøller bekrefter at vindparker kan utvikles på lag med lokalsamfunn. Det er gode nyheter med tanke på at utbygging av vindkraft er en del av løsningen på verdens største miljøproblem, nemlig klimaendringene, sier informasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft.

Ikke støyplaget

Statkraft er Norges største produsent av ren energi for vindkraft.

Videre i undersøkelsen mener 78 prosent av vindkraftanleggene har bidratt til å gjøre kommunene mer synlig på Norges-kartet.

71 prosent er ikke plaget av støy fra anleggene, mens 21 prosent synes vindturbinene lager plagsom støy.

Det er også noen negative holdninger. Selv om det er overvekt av beboere som ikke synes anleggene har ødelagt det naturlige landskapsbildet, er det likevel 31 prosent som mener at de har gjort nettopp det.

Mediedekning

Og selv om 59 prosent mener vindkraftanleggene skaper arbeidsplasser i kommunen, mener 68 prosent at anleggene ikke hindrer fraflytting.

Det skrives mye om vindturbinanleggene i både lokal- distrikts- og riksmedier. Beboerne er delte i synet på hvordan mediene har håndtert dekningen av temaet vindkraft.

15 prosent mener mediene gir et for positivt bilde av vindkraft, mens 26 prosent mener mediebildet er for negativt. Men 35 prosent mener mediene dekker temaet på en balansert og riktig måte. 24 prosent er i tvil eller vet ikke.

Les alle spørsmålene og svarene i undersøkelsen her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.