OLJE OG GASS

Pluggingen kan utvide lekkasjen

Total skal i gang med å plugge lekkasjebrønnen fra Elgin-feltet, men risikerer å gjøre vondt verre, ifølge brønndrepeekspert.

Dette er saken:

  • Elgin/Franklin består av tre plattformer.
  • Total kaller selv feltet for «infernoet fra jorde­ns indre», med et trykk på opptil 1100 bar og temperaturer opp mot 200 grader.
  • Da Total gikk i gang med utbyggingen av feltet i 1997, måtte flere av tekno­logiene de trengte utvikles.
  • Brønneksperter forteller Teknisk Ukeblad at det oppstår brønnspark i omtrent halvparten av såkalte HTHP-brønner med høyt trykk og høy temperatur.
  • Det betyr at de mister en av to brønnbarrierer, men brønnen skal fortsatt være under kontroll. Barrierene skal være foringsrør/sementering og utblåsningsventil (BOP).
  • I dette tilfellet har Total mistet begge barrierene.

 

 

Total, som er operatør for verdens største HTHP-felt (høyt trykk og temperatur), har valgt å sende inn et team av eksperter til Elgin-plattformen for å stanse gassutblåsningen.

Det var søndag for to uker siden at Total evakuerte hele mannskapet på feltet etter en gassutblåsning. Problembrønnen lekker fortsatt, og Total anslår at lekkasjen kommer fra et reservoar 4000 meter under havbunnen.

Et team med såkalte 'hellfighters' fra det Texas-baserte selskapet Wild Well Control skal pumpe tungt boreslam ned i brønnen for å overvinne trykket.

Les også: Langt flere hydrokarbonlekkasjer hos britene

Store utfordringer

De norske ekspertene på brønnkontroll, Acona Flow Technology, sier Total har store utfordringer foran seg når de skal i gang med å plugge brønnen.

– Utfordringen med en gassutblåsning er at hastighetene på gassene og væskene som lekker er høye. Det betyr at gassen vil fortynne slammet og gjøre at man ikke kan sirkulere det sakte. Da må man gjennomføre operasjonen fortere, og pumper og trykk vil få stor belastning på grunn av hastigheten og friksjonen i brønnen, sier Trygve Rinde, daglig leder i Acona Flow Technology.

Total har planlagt operasjonen slik at de vil legge en rigg ved siden av prosessplattformen på Elgin-feltet. De vil også ha rørføringer videre bort til brønnhodeplattformen som fortsatt er omringet av en stor gassky.

På et bilde av lekkasjen vises fire lekkasjepunkter mellom conductor og brønnhodet.

Les også: Statoil borer i marerittreservoar

Tåler ikke trykk

– Dette er rør som ikke er beregnet å tåle slikt trykk. Derfor blir pluggingen en vanskelig operasjon. Man må gjennomføre pumpeoperasjonen på en slik måte at man ikke forverrer skadene til allerede belastede rør. Det blir nok vanskelig siden det er en gammel brønn som er korrodert og har mange års slitasje. Spørsmålet er hva den egentlig tåler, sier Rinde.

Skulle pumpeoperasjonen komme i skade for å utvide lekkasjehullene, vil utstrømningsraten bli kraftig forverret. Han påpeker likevel at Total står noe sterkere, i og med at de vet hvor gassen lekker fra og hvordan den kommer seg ut.

Les også: Kan ta seks måneder å bore avlastningsbrønn

Skal ikke skje

– Det er likevel to barrierer som er tapt, og det er en litt uklar situasjon. Slikt skal ikke skje, og det man bør fokusere på er hvorfor dette har skjedd og hvor sikre man kan være på den informasjonen man har. Det høres overraskende ut at det skal lekke fra et sekundært reservoar, sier Rinde.

Lekkasjen som nå skal stanses antas å komme fra et reservoar med høyt trykk 1500 meter over hoved­reservoaret. Utblåsningen oppstod i en brønn som tidligere var blitt plugget og nedstengt. Det anslås at brønnen lekker rundt 200 000 kubikk­meter gass i døgnet. Ifølge Total skal det ikke føre med seg noen miljøskader.

Les også: Total har funnet kilden til gasslekkasje i Nordsjøen

Betydelige utslipp

Det er ikke Rinde enig i.

– Metanen som lekker har en CO2-ekvivalent eller en miljøbelastning på 25. Det betyr at klimautslippene er betydelige, sier Rinde.

Parallelt med pluggeoperasjonen planlegger Total boringen av to avlastningsbrønner. Det er en tryggere metode å få kontroll på, men kan ta opptil seks måneder å få gjennomført.

Les også:

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.