PRODUKSJON

Plast forurenser

HAVNER I NATUREN: Bare en liten promille av alle plast som produseres materialgjenvinnes.
HAVNER I NATUREN: Bare en liten promille av alle plast som produseres materialgjenvinnes.

Det mener miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag. - Det er blitt en symbolsak.

Jørgen Stenersen, professor ved Institutt for biologi ved Universitetet i Oslo mener at selv om plasten ikke er direkte skadelig for naturen, er den forurensende.

- Plast skaper en visuell forurensing av dimensjoner. Å ta hånd om dette problemet er også miljøvern.

Havner en plastpose i naturen, tar det mellom 10-20 år før den brytes ned. Med en verdensproduksjon på en trillion plastposer i året, er det ikke rart at man ofte ser plast som ligger og venter på den sakte død.

På grunn av sin tydelige visuelle tilstedeværelse, har plastposen fått egne kallenavn. I Irland kalles de heksenikkers (witches knickers) fordi hvite plastikkposer i trærne minner om gammeldagse dameunderbukser. I Kina blir posene kalt den hvite forurensing, mens i Sør-Afrika kaller man posene sarkastisk for nasjonalblomsten.

Men det de er ikke bare stygge å se på: Plastikkposer ender også opp i magen på dyr rundt om i verden. Hval og skilpadder er blitt funnet døde med magesekken full av plast.

Til og med de minste organismene kan skades av plast. En studie utført ved University of Plymoth, viser at det har vært en markant økning av plastfragmenter på havbunnen de siste 40 årene.

Små virvelløse dyr på bunnen av næringskjeden bruker plastrester som næring. Omtrent seks prosent av plasten som finnes på havbunnen er av den typen som brukes til å lage plastposer.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.