Sogn Aqua og solceller

Planlegger solcelletak på kveiteanlegg

Vil produsere halvparten av energien selv.

Jan Arne Brekke i Sogn Aqua mener solceller på landbaserte oppdrettsanlegg kommer til å bli et stort tema framover.
Jan Arne Brekke i Sogn Aqua mener solceller på landbaserte oppdrettsanlegg kommer til å bli et stort tema framover. (Bilde: Arve Ullebø)

Vil produsere halvparten av energien selv.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Vi skal ikke bare slenge noen solceller på taket – vi skal bygge et oppdrettsanlegg der solceller er en integrert del av anlegget, sier daglig leder Jan Arne Brekke i Sogn Aqua.

Det landbaserte kveiteoppdrettsanlegget i Ortnevik i Sognefjorden skal utvides med om lag fem mål for å øke produksjonen med 30 prosent.

Den største nyvinningen i forbindelse med utvidelsen blir solcelletaket, heter det i planforslaget til kommunen. Planen er at solcellene skal produsere minst halvparten av energien de bruker til pumping og rensing av vann.

Anlegget i Ortnevik er et såkalt gjenbruksanlegg, en mellomting mellom resirkuleringsanlegg og gjennomstrømmingsanlegg, der opp mot 80 prosent av vannet gjenbrukes, men der det ikke er biofilter for å rense vannet.

Les også

Regulerer lyset

Det totale forbruket er på om lag 1,5 GWt per år, og med solceller forventer de å spare halvparten av det, viser beregningene fra samarbeidspartnerne Østerbø Maskin og Greenstat Energy.

Slik ser de for seg at solcellene på Sogn Aquas anlegg kan bli seende ut. Illustrasjon: Østerbø Maskin

Formålet med solcellene er ikke bare å spare energi, men også å gi bedre forhold for fisken. Kveita liker dunkelt lys, og taket skal også brukes for skygge. Dagens anlegg har skyggenett over vanntankene.

– Dukene vi bruker i dag ligger helt nede i vannflaten. Det nye taket vil bli mer som en hall der vi kan regulere temperatur og lys slik at det blir mer konstant. Det blir ståhøyde under taket slik at det blir lettere å røkte fisken, sier Brekke.

3000 tonn

Planene har vært på høring i kommunen, og gründeren håper å kunne starte byggingen så snart som mulig slik at anlegget kan stå ferdig i starten av neste år.

I tillegg til anlegget i Ortnevik, som skal produsere om lag 1000 tonn kveite i året etter utvidelsen, har de også planer om å bygge et helt nytt anlegg som skal produsere 2000 tonn kveite årlig i Ortneset, som ligger i Gulen kommune. Byggestart for Ortneset-anlegget er planlagt til neste år, ifølge iLaks.

Stort tema

Detaljene om hvordan taket skal bli er ikke klare ennå, men Brekke mener solceller som utnytter lyset på begge sidene av panelet vil være spesielt aktuelle. I tillegg mener de at vannet som pumpes inn fra dypet i Sognefjorden og dermed er veldig kaldt, skal kunne bidra til å kjøle ned panelene og øke effekten.

Solforholdene skal være gode på kveiteanlegget, men anvendelsen av solceller på landbaserte oppdrettsanlegg kommer til å bli enda mer aktuelt i utlandet, mener Brekke.

– Energi kommer til å bli et stort tema innen landbasert oppdrett, ikke minst ettersom det bygges flere landbaserte lakseanlegg i varme land der vannet må avkjøles, sier han.

Sogn Aqua har også en intensjonsavtale om å bruke overskuddsoksygenet fra en mulig framtidig hydrogenproduksjon i området, som TU har omtalt tidligere.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå