ARBEIDSLIV

PF revitaliseres

- Jeg søkte jobben som generalsekretær fordi jeg søker kunnskap. Jeg har sett den enorme suksessen foreningen har hatt med engasjerte debattanter og velfylte møter.

Etter et halvt års læretid overtok Fredrik Evjen mandag 1. juli rollen som generalsekretær i PF. Allerede 2. januar i år startet han sin karriere som lærling under Nils Christian Tømmeraas i halv stilling. Fra april rykket han opp som svenn i full stilling.

Uavhengighet

Den frie, uavhengige debatten er viktig for PF, og Evjen ønsker ikke å rokke ved formen. At kunnskapsrike mennesker møtes sosialt og diskuterer, har en enorm verdi, mener han. Men uavhengighet har en pris. Forskjellige former for sponsorvirksomhet griper om seg i økende grad. Selv reklamefrie NRK har stadig oftere sponsede programmer. Også PF kan bli fristet.

- Det er min personlige oppfatning at vi bør unngå kjøpte meninger. Den frie tale har tradisjoner tilbake til det gamle Hellas.

Evjen ser verdien det kan ha for en næringslivsleder å entre PFs talerstol. Uten å bli avbrutt kan vedkommende fremme sine synspunkter overfor tilhørere fra samfunnets økonomiske og politiske elite.

- Det er klart at Kjell Inge Røkke ønsket å profilere seg og det han står for da han talte i PF, men vi betalte ham ikke, og han ikke oss.

Aktive medlemmer

PF er en tradisjonsrik og konservativ forening. Den nye generalsekretæren lar det ikke være rom for tvil: Det blir ingen revolusjon. Det eksisterende skal respekteres og bevares. Han må likevel innrømme at når PFs gruppe for informasjonsteknologi har websider som sist ble oppdatert i oktober 1997, er det kanskje rom for oppdatering.

Medlemstallet er redusert i de siste årene fra drøyt 8000 til noe under 5000.

- Men det later til at tallet nå er stabilisert, og jeg tror at markeringen av 150-års jubileet vil bidra til ny vekst. Heller enn flest mulig medlemmer vil jeg har aktive medlemmer som kommer på møtene, sier Evjen.

Innovativt nettverk

Fra høsten får PF en ny gruppe, Innovativt nettverk. Initiativet kom fra et av medlemmene i arbeidsutvalget. Gruppen retter seg hovedsakelig mot yngre mennesker i alderen 20 til 30 år.

- Vi ønsker oss yngre medlemmer og en sterkere kvinneprofil, fastslår den nye generalsekretæren.

En rundspørring blant noen av gruppelederne viser at flere ser et behov for å gjennomgå og fornye gruppeinndelingen.

- Jeg er helt enig. Vi går inn for å støtte styrene og hjelpe til med gjennomføringen. To nye grupper er under planlegging. Vi må sørge for at gruppene blir mer aktive. Det vil si at vi må holde presset oppe på de som er aktive i dag, og vi må øke presset på de gruppene som ikke er aktive.

Vidsynte akademikere

Generalsekretæren, som i de siste tre og et halvt årene har vært administrerende direktør hos Håg, er opptatt av kvalitet. Han vil bruke plenumsmøtene til å skaffe medlemmer.

- Det er svært få som ikke kjenner til PF. Utfordringen er fortsatt å trekke gode navn, spennende navn, og få foredragsholdere som setter dagsorden.

Etter Evjens syn består den ideellle medlemsmassen av akademikere med forskjellig utdanning og ståsted. De har kompetansen som skal til for å diskutere komplekse og viktige problemstillinger. Ikke minst skal PFs medlemmer også i fremtiden ha tilgang til et forum hvor viljen og evnen til å lytte er langt bedre utviklet enn hos programlederne i NRKs og TV2s debattprogrammer.

- Ordet poly er viktig, det understreker at mangfoldet står sentralt for PF, som skal være en form for profesjonell forening for alle typer akademikere. Langsiktighet er også et viktig stikkord.

Jentekor og aldershjem

Privat er er 52 år gamle Evjen opptatt av kulturformidling. - Det som trigger meg, må ha en viss betydning, sier han og understreker hva som har betydning:

- Jeg leder Norges beste jentekor, tidligere NRKs pikekor som nå heter Det norske jentekor med et 40-talls medlemmer fra 9 til 19 år.

Samtidig driver han sammen med et par venner på fritiden et aldershjem med 45 beboere. - Etter mange år i næringslivet vil jeg gjerne bidra med noe annet i samfunnet enn det som er avhengig av kvartalsregnskap.

Kona Tuva er jurist, og sammen har de fire barn i alderen 15 til 26 år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.