OLJE OG GASS

Pengene renner inn for Statoil

Leverer et knallresultat for andre kvartal i år.

Statoil leverte et resultat på 62 milliarder kroner i andre kvartal, opp 2 prosent fra samme kvartal året før.
Statoil leverte et resultat på 62 milliarder kroner i andre kvartal, opp 2 prosent fra samme kvartal året før. Bilde: Håkon Jacobsen

Statoil leverer et driftsresultat for andre kvartal 2012 på 62 milliarder kroner. Det er en økning på 2 prosent sammenlignet med 61 milliarder kroner for samme kvartal året før.

– Vi har hatt et bra kvartal, i tråd med utviklingen. Det er god industriell fremgang, og vi vokser i produksjon, sier Helge Lund under fremleggelsen av tallene i dag morges.

Les også: Olje kan bli tapt for alltid

Høye priser og økt salg

De høye resultatene skyldes hovedsakelig høyere salgsvolumer for olje og gass, samt økte gasspriser. Selskapet har økt produksjonen med 17 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

På norsk sokkel leverte Statoil et positivt produksjonsresultat hovedsakelig som følge av høyere gassalg, med en samlet produksjonsøkning på 11 prosent.

Statoil økte produksjonen internasjonalt med 32 prosent. Blant annet var produksjonen i Nord-Amerika mer enn dobbelt så høy i dette kvartalet som i andre kvartal i fjor, skriver Statoil i en pressemelding.

Les også: Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Stor letesuksess

Selskapet har også stor suksess innen letevirksomhet, med to store funn i Norge og Tanzania siden forrige kvartal. Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, toppet Statoil listen over globale leteselskaper i 2011, målt i verdien av ressursene som er funnet.

Les også: Kan bli ny gasshub

Mye kan tyde på at 2012 ikke blir noe dårligere år for selskapet. Totalt har selskapet gjort fem store funn i 2012, og de siste 15 månedene har de gjort åtte såkalte high impact-funn, som betyr at Statoil blir sittende igjen med minst 100 millioner fat oljeekvivalenter.

Et av de beste noen sinne

– Året har allerede vært et av de beste noen sinne for Statoil, når det kommer til å finne nye ressurser. Vi er allerede på nivå med 2011, og har tatt inn 1 milliard fat oljeekvivalenter kun fra leteboring, sier Lund.

Fortsatt er det mange måneder igjen av året, men Lund tør ikke gi noen prediksjon for hvor mye de håper på å finne.

Håper i nord og sør

– Vi har spennende situasjoner både i Norge og internasjonalt, uten at jeg ønsker å peke på spesifikke brønner. Vi har tro på Tanzania, og ønsker å bore flere brønner her. Vi har også interesse for områdene rundt Skrugard og Havis, hvor vi allerede har gjort funn og vi synes dette er et spennende område, sier Lund.

Selskapet har også sikret seg tilgang på nytt leteareal gjennom avtalen med Rosneft på russisk sokkel, og gjennom lisensrunden i Mexicogolfen.

– Vi har vesentlig styrket Statoils fundament for videre vekst, sier Lund.

Tøffe mål

Statoil har satt seg tøffe mål mot 2020, hvor selskapet blant annet skal doble internasjonal produksjon.

Statoil har satt som mål å levere totalt 2,5 millioner fat per dag innen dette årstallet.

– For å få til dette må vi kontinuerlig forbedre oss og tilpasse oss bransjen som absolutt ikke er statisk. Konkurransen går opp, ikke ned, og vi konkurrerer mot de beste selskapene i verden. Prosjektene blir vanskeligere, og vi vil ikke kunne hevde oss hvis vi ikke driver fremover. Vi blir også påvirket av globale endringer i verdensøkonomien, og vi må styrke evnen til å håndtere endringer, sier Lund.

Les også:

Taper 150 000 kroner i året

Tjener én månedslønn på to døgn

Nytt storfunn i Tanzania

Slik blir havbunnsfabrikken  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.