ARBEIDSLIV

Pengedryss over idéskapere

Dordi Digre
20. mars 2002 - 15:08

I løpet av uken skal 15 forretningsidéer premieres med 10.000 kroner hver, og i Oslo ble det delt ut sjekker verdt 75.000 kroner i går kveld. Østlandsregionen preger altså Venture cups første fase, med sju av landets 15 vinnere.

For første gang er det en overvekt av private deltakere i konkurransen, deriblant regionsvinneren for Oslo, Jone Edland. Sammen med nevøen, Odd-Jone Edland, har han levert en beskrivelse av sitt eget patenterte produkt, Ttap. Et enkelt og nytt skruespor som eliminerer ulempene ved kryss- og sekskantspor, og som duoen mener kan bli like kjent som bindersen og ostehøvelen.

Fra økonom til oppfinner

Edland senior er utdannet markedsøkonom, men jobber som produktutvikler, oppfinner og konsulent på heltid. - Jeg har jobbet med utviklingen av Ttap i to år, med støtte fra Jakob Nordli i Statens veiledningskontor for oppfinnere. Han var positiv til prosjektet fra første presentasjon og har inspirert sterkt til at det ble gjennomført, sier han.

Nevøen, Odd-Jone, er også økonom og har kommet til for å utarbeide forretningsplanen for Venture cup. - Oppgaven min i fase én har vært å strukturere prosjektet og få idéene på plass. Til neste trinn i konkurransen skal vi bruke det nettverket av veiledere som er tilknyttet Venture cup, sier Odd-Jone Edland.

Samtidig leter de etter investorer og venter på godkjenning av patentsøknaden i Taiwan, det største markedet for skrueproduksjon i verden. Når patentene er i orden og eventuell produksjon av Ttap er i gang, vil Edland kreve lave royalties for skruen. Han tror at det skal gi større utbredelse enn om han krever mer av salget.

Studenter hjelper gründere

Venture cup har satt igang et pilotprosjekt hvor BI-studenter skal hjelpe nyskaperne med å utarbeide gode forretningsplaner. Tre gutter fra institutt for informatikk på Universitetet i Oslo har benyttet seg av sjansen og fått kontakt med tre jenter fra BI, til å jobbe med prosjektet TimeSaver.

Vibeke Mogstad, Rebekka Olaussen og Katrine Holtung får uttelling i form av to vekttall for jobben, i faget "Starte egen bedrift". - Det er interessant å lære uten å sitte på skolebenken. Prosjektet er realistisk og vi lærer målrettet rapportskriving. Dessuten har fått veiledning fra to steder, både fra skolen og fra Venture cup, sier Mogstad.

Idékskaperne bak TimeSaver, Christian Herzog, Espen Waage og Audun Føyen, kan konsentrere seg om å utvikle produktet på den tekniske siden. - Jentene har dratt oss ned på jorda og hjulpet oss med å dempe estimatene vi hadde på hvor mye vi kunne tjene på produktet, forteller Herzog.

- Det er viktig å bygge grupper av økonomer, gründere og markedsførere, sier informasjonsansvarlig i Venture cup Torunn Leine Auestad. Nyskaperne har ikke alltid nok kunnskap og tid til forretningsplaner og markedsføring, noe BI-studenten kan hjelpe med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.