BYGG

Passivhus på fremmarsj

Bilde: Aktiv Energi
Joachim Seehusen
4. apr. 2008 - 10:35

Trondheim: – Denne konferansen bærer bud om at passivhus er i ferd med å bli et nordisk fenomen, sa kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, som varslet at innen 2020 kan det bli krav om passivhusstandard fra myndighetene.

Deltakerne spente over hele registeret fra tømmermestre til professorer, studenter, entreprenører og offentlige etater. Deltakerlisten rommet over 120 forskjellige bedrifter og institusjoner bare fra Norge, den største gruppen var arkitektene.

Gledelig

– Dette er gledelig, det er et godt signal at det er så mange arkitekter her. De er først på prosjektene, nå går det rett veg, sier arkitekt Bengt Michalsen. Hans firma besluttet allerede for to år siden at alle bygg de var involvert i, skulle ha lavenergistandard eller bedre. – Det første året var det null interesse, men det siste halvåret har det vært en voldsom stigning.

– Det er ingen tvil om at det er denne vegen det går, sa forskningsdirektør Terje Jacobseni Sintef Byggforsk.

Enova arbeider nå med en markedsstrategi som skal være klar i løpet av året. – Enova skal fremme bygging av passivhus, sa Ann Kristin Kvellheim.

Utdanning

– For å nå våre CO 2-mål er energieffektivisering i bygningssektoren helt sentralt, sa dr. Karl Kellner fra EU-kommisjonen. Kellner kunne lokke med store subsidier til de bedriftene i byggenæringen som ønsker å satse.

– Vi har et Competiveness and Innovation Programme med til sammen 1,1 milliarder euro, søknadsfristen er 26. juni, det er bare å melde seg, sa Kellner, som også helte litt malurt i begeret.

– Vi står overfor en enorm trenings- og utdanningsjobb om vi skal få til dette. Bygningsarbeidere og håndverkere må gjennom intens trening for at vi skal lykkes.

Les mer om: