IT

Passerer PC-milliarden

I løpet av året blir 180 millioner PC-er forkastet. 35 millioner av dem havner rett på fyllinga.
I løpet av året blir 180 millioner PC-er forkastet. 35 millioner av dem havner rett på fyllinga. Bilde: Colourbox

Det finnes nå over en milliard PC-er i bruk rundt omkring i verden, ifølge analyseselskapet Gartner.

Dobles snart

Stor vekst i verdens nye markeder gjør samtidig at dette antallet vil være doblet innen 2014.

– Rask gjennomtrenging av de nye markedene drives av den eksplosive utvidelsen av bredbånds- og trådløs oppkobling, fortsatt fall i snittpriser på PC-er og den generelle oppfatningen av at PC-er er et uunnværlig redskap for utvikling, sier forskningsdirektør George Shiffler hos Gartner, ifølge Reuters.

Mange på dynga

Selskapet anslår at over 180 millioner PC-er blir forkastet i år. Noen blir solgt til nye eiere, noen tatt fra hverandre og gjenvunnet, mens mange rett og slett blir kastet på fyllinga.

– Vi anslår at rundt 35 millioner maskiner havner rett på fyllinga, uten tanke på giftinnholdet, sier Gartner-analytiker Meike Escherich.

Vil bli verre

Og problemene kan bli langt verre ettersom PC-ene brer seg til de deler av verden med svakest infrastruktur. De såkalte modne markedene sto for hele 58 % av den første PC-milliarden, men vil bare stå for 30 % av den neste.

– Søppelet vil bli et større og større problem, spesielt i de nye markedene, etter hvert som antallet PC-er øker, og flere blir kastet på dynga, sier Escherich.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.