KRAFT

Pålegges å rive vindmøller til 140 millioner

Kvänum Badene Vind AB må gå på den tunge jobben med å nedmontere vindmøllene i Vara. Bildet er fra et annet kraftverk, tilhørende CRC Vindkraft. FOTO: CRC Vindkraft
Kvänum Badene Vind AB må gå på den tunge jobben med å nedmontere vindmøllene i Vara. Bildet er fra et annet kraftverk, tilhørende CRC Vindkraft. FOTO: CRC Vindkraft
9. sep. 2013 - 06:45

Et kraftselskap i Vara kommune i Västra Götaland i Sverige må plukke ned fire vindmøller bare ett år etter at de sto ferdig, krever den svenske regjeringen.

Retret

Årsaken til vindmølledramaet er en helomvendig fra det svenske forsvaret.

Kommunen hadde gitt byggetillatelse i 2009. Den gang hadde forsvarsmakten ikke hatt noen innsigelser. Men året etter innførte det svenske forsvaret et forbud mot vindmøller i nærheten av sine flystasjoner, og krevde at byggetillatelsen ble opphevet. Da klagen ble avvist av länsstyrelsen, klaget forsvaret videre til den svenske regjeringen.

Behandlingen hos regjeringen har imidlertid tatt så langt tid at da avgjørelsen kom for kort tid siden var samtlige vindkraftverk ferdig bygget og hadde vært i drift en god stund.

Les også: Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi

Forvirring

I Vara kommune virker det nå til å råde full forvirring om hva den videre prosessen blir. Og det sitter langt inne å beordre en rivnig av møllene, selv om byggetillatelsen nå er ugyldig.

– Vi avventer for å så om det kommer til å bli prøvet i flere instanser, sier miljø- og byggsjef i Vara, Caroline Hagström til Nya Lidköpings-tidningen.

Investeringer på 140 millioner svenske kroner kan gå tapt for eieren Kvänum Badene Vind AB. I tillegg kommer tap av produksjonsinntekter og kostnader til nedmontering.

Selskapets deleier Lennart Blomgren vil ikke uttale seg, men meddeler at de kommer til å ta saken videre til den høyeste forvaltningsdomstolen.

Les også: Smøla vindpark kan bli nedlagt

Skrev til ministeren

Kvänum Badene har også sendt brev til civil- og bostadsminister Stefan Attefall, der de redegjør for hele prosessen og skriver at vindmøllene er bygget med alle de nødvendige tillatelsene. Det påpekes at forsvaret har kjent til til anleggene i en tidlig fase, men har ventet tre år med å klage.

Selskapet lurer også på hvem som skal erstatte tapene.

Vindkraftverkene i Vara lider samme skjebne som vindkraftparken i Älvdalen som tidligere i år fikk opphevet sine byggetillatelser, skriver avisen Lantbruk og Skogland.

Les også:

Borten Moe vil ha slutt på «elbil-hypen»  

FORNYBAR ENERGI: 11 ledige jobber, OLJE OG GASS: 573 ledige jobber

– Bygger vi ikke nå, vil svenskene le

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.