DATATELE

På polferd med Amundsen

SETTER SJØBEIN: Bjørn Amundsen sjekker om at alt er i orden før han kjører dekningsbilen inn på hurtigruta. I den grå boksen bak i bilen ligger det en datamaskin og mobiltelefon som sjekker dekningen hvert 20 sekund mens han kjører.
SETTER SJØBEIN: Bjørn Amundsen sjekker om at alt er i orden før han kjører dekningsbilen inn på hurtigruta. I den grå boksen bak i bilen ligger det en datamaskin og mobiltelefon som sjekker dekningen hvert 20 sekund mens han kjører.Bilde: FOTO: Trond Heggelund

Bjørn Amundsen er som en digital blodhund på evig jakt etter optimale mobilforhold for det norske folk og næringslivet.

Derfor har da Norge de beste mobildekningsforholdene i verden. Telenor dekker i dag 99,8 prosent av befolkningen der de bor. Mye av æren for dette skal Amundsen ha.

Geografioversikt

Mobil dekning i Norge er synonymt med Bjørn Amundsen. Så enkelt er det. Ingen kan mer om emnet. Han er dessuten geografiekspert og er stadig på utenkelige steder ”Der ingen kunne tru at nokon kunne bu”.

På visittkortet står det at han er dekningsdirektør og ansatt i Telenor Nordic Mobile. Men i vikeligheten er dette ikke en jobb for Amundsen:

- Jeg tror jeg har en av de mest morsomme jobbene i Norge. Dette er forresten ikke en jobb i vanlig forstand – det er en livsstil!

Næringslivet er prioritert

I tillegg til alle mobiltelefonene på dashsporet i bilen, har han en ”boks” i bagasjerommet som hvert 20 sekund ringer opp for å sjekke mobildekningen.

Alt blir digitalt loggført, og er et svært nyttig hjelpemiddel for Amundsen og Telenors radioplanleggere.

For det er Bjørn Amundsen som er mannen som bestemmer i lag med Telenor-ledelsen om du eller din bedrift skal få optimal mobildekning. Næringslivet er prioritert, sier han, ettersom de legger mest penger i form av ringetid.

Asfaltsliter

Veinettet i Norge har i alle år hatt størst betydning dekningsmessig for Amundsen, som selv er en asfaltsliter med sine 100 000 kilometer i bil i året. I tillegg benytter han motorsykkel, snøscooter og båt.

I de siste årene har han jobbet hardt for at mobildekningen skulle være optimal på sjøen etter at NMT-nettet ble slått av. For øyeblikket jobber han for at mobildekningen på Norges 14 hurtigruteskip skal bli bedre.

Alltid underveis

Teknisk Ukeblad forlater Amundsen på Hutigrutakaia i Trondheim. Fra koøyet i skipet Nord-Norge ser vi at han kjører i land i sin sorte Toyota Landcruiser. Amundsen er på ny jakt etter neste polpunkt på dekningskartet. Kvelden før sa han:

- Jeg kommer aldri til målet. Jeg er alltid underveis. Bokstavelig talt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.