INDUSTRI

På disse strekningene planlegger Tesla flere superladere

Viste kart på bilmessen i Geneve.

Bilde: Tesla Motors

Tesla Motors planlegger å utvide nettverket av hurtigladere i Norge og resten av Europa i løpet av 2014.

– Tesla har hengt opp en svær plansje som viser planene deres på standen, forteller Ole Henrik Hannisdahl, pressekontakt i Grønn Bil.

Han er til stede på den tradisjonsrike bilmessen i Genève og twitret tidligere i dag et bilde av Teslas planer. Elbilgiganten har ikke varslet noen presentasjon under messen som starter i dag, ifølge Hannisdahl.

Les også: Billig-Tesla får 320 km rekkevidde

To milepæler

– For meg så ser det ut som at Tesla har delt inn Europa i to milepæler. Frem til sommeren så fokuserer de på viktige strekninger for turister på kontinentet, for eksempel at turistene kommer ned til Rivieraen. Etter sommeren ser det ut som at de skal prioritere utkantstrøk, for eksempel strekningen frem til Tromsø, sier han.

I dag har Tesla 14 hurtigladere i Europa. Seks av dem befinner seg i Norge.

Tesla planlegger nye hurtigladere i Norge før sommeren. Foto fra Teslas stand på bilmessen i Geneve.
Her er Teslas Europa-planer, slik de blir vist frem under Geneva Motor Show. Grønn Bil

Flere norske ladestasjoner

Dersom Tesla realiserer planene som er tegnet inn på plansjen, vil det bety flere ladestasjoner også i Norge

Innen sommeren 2014 ser Tesla for seg at det skal bli mulig å kjøre Oslo - Haugesund via E134, samt E39 fra Bergen mot Ålesund og Molde.

De ser også for seg at strekningen Oslo - Stockholm og Oslo Gøteborg skal få hurtigladere.

I løpet av vinteren 2014/2015 ser de for seg at det skal bli mulig å hurtiglade en Tesla på vei nordover mot Tromsø.

INNSIKT:  Slik fungerer batteriet som endret verden

Omfattende europeisk nett

I Europa planlegger de å gjøre ferdig et omfattende nett innen sommeren, ifølge plansjen. Storbyer som Berlin og Paris er omfattet av planene.

Tesla Motors la i dag ut en melding der de varsler at selskapet vil åpne mer enn 30 nye servicesentre og butikker i Europa. De sier også at selskapet vil fortsette å hurtig bygge ut nettverket av hurtigladere.

– Mot slutten av dette året forventer vi at du stort sett kan reise overalt i Europa kun ved å lade på superladere, sier Tesla-gründer Elon Musk i meldingen.

Les også: Bygger bobil av Tesla S

Prioriterer Europa

Europa fortsatt er et prioritert marked for elbilprodusenten, ifølge meldingen. I 2013 leverte Tesla 22.477 kjøretøy over hele verden. I løpet 2014 regner Tesla med at salget i Europa og Asia til sammen kommer til å være dobbelt så høyt som i Nord-Amerika, skriver Tesla Motors.

Blant annet vil lanseringen av en høyrestyrt Tesla Model S for det britiske markedet bidra til dette, ifølge Tesla. Også nye leasingprogrammer vil bidra, mener elbilgiganten.

Les også: Tesla innfører sanntids trafikkinformasjon og gratis musikk i bilene

Ukjente lokasjoner

Esben Pedersen, pressekontakt for Tesla Motors i Norden kan ikke svare på spørsmål rundt hvor de nye hurtigladerne i Norge og Europa kommer, han henviser istedenfor til selskapets nettsider.

– Vi er ikke klare til å offentliggjøre lokasjoner ennå, sier han til Teknisk Ukeblad.

På nettsiden er det kun tegnet inn hvilke ruter som vil bli tilgjengelige etterhvert som nettverket av hurtigladere utvides, ikke hvor de enkelte ladestasjonene er planlagt.

Les også:

Tesla bygger gigantfabrikk for litiumionebatterier

Vil doble kapasiteten til elbilbatteriet

Oslo kommune vil ha utslippsfri taxinæring innen 2023