BYGG

P-hus og hotell passer ikke sammen

IKKE BÆREKRAFTIG: Ingeniørene sliter med å finne tilstrekkelig bæring til hotellet på det søylefrie underjordiske P-huset i Løkkeveien i Stavanger.
IKKE BÆREKRAFTIG: Ingeniørene sliter med å finne tilstrekkelig bæring til hotellet på det søylefrie underjordiske P-huset i Løkkeveien i Stavanger.Bilde: Aleksander Lanes

Problemet er at P-huset ikke uten videre kan bære hotellet.

Det har stokket seg litt i Stavanger. Kommunen rev bebyggelsen i et helt kvartal, gravde, sprengte og bygget et underjordisk P-hus.

Tomten over skulle selges til en privat utbygger.

Hotell

Først var tomten – som altså er toppen av P-huset – regulert for et kontor og en bolig på fire etasjer.

Men så ombestemte kommunen seg, økte utnyttelsesgraden med 1000 m 2 og bestemte at her skal det bygges hotell. Two Seasons Hotel kjøpte tomten, og begynte prosjekteringen av et hotell på 6700 m 2, som forutsatt.

Problemer

Da begynte problemene. For det første betydde det at gesimshøyden ble halvannen meter høyere enn forutsatt i den opprinnelige reguleringsplanen, og det ville ikke kommunen uten videre ha noe av.

Så viste det seg at P-huset, som var bygget uten søyler og med store spenn, ikke kunne bære et hotell av den typen utbygger ville ha, med et atrium i midten.

Så bestemte kommunen at en av veggene i hotellet skulle trekkes en meter tilbake. Men da måtte den veggen stå helt uten bæring.

Oppgitt

– Dette er en underlig, og langt fra vanlig byggesak, sier Hans-Jørgen Mo i Brandsberg-Dahls Arkitektkontor AS, som har tegnet hotellet.

– Vi prøver nå å få godkjent en ny bebyggelsesplan som i første omgang ble avvist. Jeg tror kommunen har litt dårlig samvittighet fordi de rev et helt kvartal med trehus, og derfor blir de ekstra strenge med gesimshøyden. Men de solgte under forutsetning av at det skulle bygges hotell med 6700 m 2, og da kommer vi ikke unna den gesimshøyden, sier en oppgitt Mo.

Vanskelig

Bjørn Uppstad i Procon Stavanger AS skal prosjektere hotellet. Det er vanskelig.

– Ja, det kan du trygt si. Vi har prøvd å bygge det så lett som mulig, men det er forskjellige interesser i de to prosjektene, P-huset og hotellet, sier han.

P-huset er bygget med yttervegger og en midtvegg. Når hotellet skal føres opp med åpen midtsone, får ikke ingeniørene de innerste veggene til å treffe midtveggen i P-huset. Hadde P-huset vært bygd med søyler, ville det ikke vært noe problem, men det ville ikke Stavanger Parkering.

Kostnader

– Det er nok mulig å bygge hotellet med atrium, men det får nok noen kostnadskonsekvenser, sier Gorm Carlsen i Asplan Viak. Han er prosjektleder for P-huset.

– P-huset er bygget med forspente hulldekkeelementer, da står man ikke helt fritt til å velge hva man vil ha over. Men de forutsetningene var klare da tomten ble solgt for hotell, sier Carlsen.

Byggestart skulle vært i november, nå ser det ikke ut til at det kan skje før i februar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.