BYGG

Over og ut for Lambda

Fredrik Drevon
14. des. 2011 - 15:35
Vis mer

– Jeg regner med at det store oppmøtet her skyldes detaljreguleringen av Lørensvingen, sa ordfører Fabian Stang spøkefullt da han ønsket velkommen til dagens møte i Oslo bystyre.

Sak 424

Det var selvfølgelig sak 424 om Lambdas skjebne, som hadde fylt både bystyresal og presselosje til randen. Slik som forventet ble det flertall for å droppe Lambda.

Oslo bystyre gikk i 2009 inn for at Juan Herreros' vertikale Munch-museum Lambda skulle ligge i Bjørvika.

Les intervjuet med Lambda-arkitekten

IKKE KRAV: – Lambda er ikke og har aldri vært noe folkekrav. Flertallet av Oslos velgere stemte på partier som ikke ønsker Lambda, det er dette et resultat av, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn. FOTO: Håkon Jacobsen. Håkon Jacobsen

Etter en rekke politiske u-svinger, debatter og utsettelser skulle Oslo bystyre fatte endelig vedtak om det blir Lambda eller ikke.

Opposisjonens farvel til Lambda ble klart i november, men i dag var dagen for det mest endelige av mange endelige vedtak.

Liebe Rieber-Mohn (AP), som helt siden valget har hatt rollen som anti-Lambda, hevdet i sitt innlegg at siste kommunevalg viste at de fleste av Oslos befolkning ønsker Munch-museum på Tøyen, fordi AP gikk på valg med Tøyen som fanesak.

– Botanisk hage har en halv million besøkende i året. I fremtiden kan Tøyen bli den flotteste delen av byen, sa Rieber-Mohn, og la til at det er håp for flertall på Tøyen.

– Det er på tide med ydmykhet. Vi må gjøre nye utredninger om alternativer, hvis ikke går saken fortsatt i stampe, sa hun.

Les også: Ny nedtur for Lambda

– Museum for fremtiden

SVs Marianne Borgen sa at Munch-museet bør ligge på Tøyen fordi museet vil få en god og grønn ramme der.

– Vi ønsker å videreutvikle et kulturområde på Tøyen og bygge et museum for fremtiden.

Et ofte gjentatt argument fra pro-Tøyen fløyen var at Munch skal blåse liv i Tøyen.

Venstres representant Ola Elvestuen hevdet at hvis det var opp til dem, ville første Lambda-spadetak skje i morgen. Elvestuen la vekt på at Lambda som det mest miljøvennlige alternativet.

Miljøpartiet de grønne beklaget at arkitektkonkurransen ble forkastet, men sa at de vil jobbe bredt for å få realisert et nytt museum på Tøyen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Les også: - Utenkelig å skrinlegge Lambda

KUNSTSELGER? Frps Carl I. Hagen foreslo å finansiere museet ved å selge deler av Oslo kommunes kunstsamling i stedet for å legge alle kostnadene på skattebetalerne. FOTO: Håkon Jacobsen Håkon Jacobsen

Vil selge Munch

Byrådsleder og Lambda-tilhenger Stian Berger Røsland sa at Oslo bystyres vedtak om Deichmanske bibliotek, som skal bli det mest nyskapende folkebibliotek i Europa, beviser at bystyret kan samarbeide.

– I dag blir det ikke noe. Byrådet skal utrede Nasjonalgalleriet, Tøyen og et fjerde alternativ om rehabilitering av eksiterende museum, sa Berger Røsland og lovte at dette blir "siste ikke-Munch møte i Oslo bystyre."

Tøyen-tilhenger Rune Gerhardsen (AP) vedgikk at Munch-prosessen har vært oppsiktsvekkende dårlig håndverk av politikerne.

FrPs Carl I. Hagen kom med dagens mest kontroversielle forslag.

– Jeg takker for oppmerksomheten selv om jeg etter ordførerens oppfatning ikke forstår meg på kunstens betydning, sa Hagen, som understreket at Oslos skattebetalere ikke bør få en for stor byrde ved bygging av nytt museum.

– Kan ikke Oslo kommune vurdere å selge noen malerier for å få kostnadene med nytt Munch-museum ned? sa Carl I. Hagen til utbredt mumling fra salen.

Skippertak

I mange måneder har tilhengerne av nytt museum på Tøyen vært mest tydelige i samfunnsdebatten. Imidlertid har Lambda-gjengen i løpet av de siste par ukene lagt inn noen kraftige skippertak for Munch i Bjørvika.

Maratonløpet Lambda var egentlig ferdig før dagens bystyremøte fordi gruppelederne for AP, FrP, SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne 10. november signerte en avtale om å droppe Lambda i Bjørvika.

Høyre, Venstre og KrF har 28 representanter i bystyret, mens opposisjonen har 31.

Endelig vedtak?

Riksantikvar Jørn Holme sa våren 2010 til Teknisk Ukeblad at hans innsigelser mot Lambda handlet om hvor i Bjørvika Lambda skulle ligge med tanke på siktlinjer og Ekebergåsen.

Riksantikvaren sa altså ja til Lambda med visse forbehold.

Les intervjuet med Riksantikvaren

Hvor skal Munchs 25 000 verker plasseres? Ja, det er fremdeles et åpent spørsmål.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.