OLJE OG GASS

Ønsker Norge i gasskartell

Ole K. Helgesen
15. aug. 2008 - 07:09

Ariel Cohen, seniorforsker ved The Heritage Foundation, er ekspert på Russland og Eurasia og energisikkerhet.

Han mener Russland jobber for å samle gassproduserende land i et kartell som kan samarbeide om pris og utenriks­politikk.

– Russland tilnærmer seg energi på en omfattende geopolitisk måte. Det er ikke lenger bare en handelsvare, men et redskap for utenrikspolitikk, med mål om å maksimere Russlands globale innflytelse. For å oppnå dette, prøver Moskva å samle et globalt gassprodusentkartell, lignende Opec, som vil omfatte Iran, Turkmenistan og andre sentralasiatiske land. Russland rekker også hendene ut til Algeria og Libya.

Han tror alliansen er interessert i Norge.

– Russland er interessert i å inkludere Norge i en slik allianse. Derfor lot russerne et norsk selskap delta på Sjtokman, og de behandler norske krav over omstridte havområder på en skånsom måte.



Gass-opec

Ifølge den russiske avisen Kommersant kan en gruppe stater ledet av Russland og Iran danne en egen organisasjon allerede i år. Jevnlig møtes flere gasseksportører i den mer uformelle organisasjonen Gas Exporting Countries Forum.

Eksportørene ønsker en internasjonal organisasjon som kan samordne gass­priser og ta seg av andre spørsmål av felles interesse.

Foreløpig er det ingen priskoordinasjon i gassmarkedet. Priser blir forhandlet frem individuelt på femårskontrakter mellom kjøper og selger. Hvis Russland danner et kartell, vil det mest sannsynlig skape sterke reaksjoner i Europa.



Vil ha europeiske rørledninger

Cohen mener det er viktig for Gazprom å få mest mulig kontroll over det europeiske gassmarkedet.

Derfor vil selskapet konsentrere seg om å få mest mulig innflytelse over det europeiske rørledningsnettet. LNG er noe mindre interessant.

– LNG-kapasiteten vil bli bygget ut langsomt, hvis den i det hele tatt bygges ut. ­Selskapet er ikke spesielt interessert i å øke eksporten til det amerikanske ­markedet. Men hvis det blir inngått langtids­kontrakter og det finnes ekstra ressurser, kan ­Gazprom øke sin LNG-kapasitet.

Gazprom blir størst

Han tror Gazprom kan bli verdens største selskap innen syv år.

– Statlig kontroll og stagnerende produksjon kan være hindringer for Gazproms vekst. Men vi er inne i en periode med tilsynelatende ustoppelig vekst i handelsvarepriser, noe Alexei Miller stadig snakker om.

Han ser for seg at russisk gass i Europa vil koste 500 amerikanske dollar per 1000 m3 i løpet av dette året.

– Dette indikerer at Gazproms verdi vil fortsette å stige. Så lenge det ikke ­finnes et klart alternativ til naturgass, og så lenge kjernekraftutbygginger blir holdt igjen av europeiske miljøvernere, ser Gazproms og Russlands fremtid ­strålende ut, sier Cohen. ¿

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.