MOTOR

Ønsker ikke redningshelikoptere med våpen

Norges Sea King-helikoptre skal erstattes. Hovedredningssentralene vil ikke ha våpen i de nye helikoptrene.
Norges Sea King-helikoptre skal erstattes. Hovedredningssentralene vil ikke ha våpen i de nye helikoptrene. Bilde: Scanpix
24. mars 2011 - 07:47

– Bevæpningen av redningshelikoptrene er svært betenkelig og alvorlig. I en krigs- eller terrorsituasjon vil det være vanskelig for en fiende å vite om et Sea King-helikopter frakter nødstedte eller væpnet politi eller soldater, sier Jan-Rikart Lillebøe, leder for Redningstjenestens Personalforening, til Stavanger Aftenblad.

Uheldig

Lillebøe mener at vedtaket betyr en svekkelse av tjenesten og mener at det ble gjort på ministernivå i fjor sommer uten at noen folkevalgte så alvoret i saken. Han betegner rolleblandingen som uheldig og farlig.

– Årsaken er at vi mener et slikt engasjement vil gå ut over helikopterets evne til å drive redning. I denne sammenheng er det uforståelig at justisminister Knut Storberget (Ap) mener at en svekkelse av tjenesten på bekostning av antiterror er en grei sak, sier redningslederen.

Kortere rekkevidde

Han opplyser at Sea King må ha utstyr for egenbeskyttelse og annet spesialutstyr ved terroroppdrag. Dette må monteres permanent, noe som kan bety økt vekt og kortere rekkevidde.

I tillegg må redningshelikoptrene tas ut av tjeneste for å delta i terrorøvelser over flere måneder.

Det betyr både svekket beredskap, mer vedlikehold og mer slitasje på maskiner som vil være nærmere 50 år gamle før de etter planen skal erstattes.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.