NYHETSBREV

Om ett år forsvinner FM

To millioner biler mangler fortsatt digitalradio.

FM skal slukkes i seks regioner. Det starter i Nordland om et år og nesten et år etter forsvinner de siste FM-signalene i Finnmark.
FM skal slukkes i seks regioner. Det starter i Nordland om et år og nesten et år etter forsvinner de siste FM-signalene i Finnmark. Bilde: radio.no
11. jan. 2016 - 22:18

11. februar neste år starter den rullerende slukkingen av FM-båndet.

Da forsvinner signalene i Nordland, og så slukker de i seks regioner helt til slutten av året. Den 12. desember forsvinner de siste signalene i Finnmark.

Poenget er å gjenta slukkemønsteret som var så vellykket da de analoge sendingene ble skrudd av for noen år siden.

Det vil gjøre belastningen mindre på alle som skal selge, hjelpe og installere nye digitale radioer rundt om i landet.

Mer enn halvparten har DAB

Spesielt tenkes det på bilene.

Det er ingen heksekunst å kjøpe seg en ny radio eller to, men fortsatt er det over to millioner kjøretøy som bare har FM, selv om antallet med digitalradio øker. Nå har rundt 600.000 kjøretøyer en slik.

– Den siste digitalradioundersøkelsen viser at 58 prosent av alle husstander har minst èn DAB-radio, men det betyr også at 42 prosent ikke har. Det positive er at det er et veldig stort utbud av radioer i alle prisklasser, sier markedssjef i Digitalradio Norge, Jarle Ruud.

Ruud forteller at de har etablert et eget prosjekt med alle aktørene for å få fart på konverteringen av alle bilene og sørge for at bileierne får et enkelt og rimelig tilbud.

Nå står det ikke lenger på utstyret, men mange trenger hjelp til å velge, samt til installasjonen. Ikke alle vil være fornøyd med et enkelt adapter som monteres på dashbordet. Noen vil ha en helintegrert løsning og er villig til å betale for det.

Dekningen er på plass

– Dekningen på NRKs kanaler i regionblokken er i dag bedre enn på FM, hvor det bare er P1 som har tilnærmet den samme dekningen. Men vi får noen klager på at det er mulig å motta FM og ikke DAB. Det kan stemme, men i svært mange tilfeller handler det om dårlig mottak av FM i mono.

– Vi ser også at veldig mange enkelt kan løse mottaket med en bedre antenne. Det har vært klager fra folk som ikke en gang har trukket ut antennen. Da er det vanskelig å få signal om det ikke er veldig sterkt, sier digitalradiorådgiver i NRK, Jørn Jensen.

Skjer i mange land

Jensen har vært forman i World DAB Forum, og peker på at mange nå ser til Norge som går først i å skru av FM.

Det er godt tempo i utbyggingen i mange andre land, og et land som Sveit har valgt en litt annen modell enn Norge. De har bygget ut DAB over hele landet og velger å skru av FM-stasjoner litt etter litt.

– Sveitserne har sagt offisielt at de vil skru av FM mellom 2019 og 2024, men i praksis ser det ut som om det kan gå raskere. I Nederland er de også stort sett ferdige med utbyggingen, men de jobber videre med å bedre innendørsdekningen. I Frankrike er snart 20 prosent på DAB, og lovverket gjør at i det de passerer 20 prosent, må alle radioer som selges i landet ha DAB. Italia er nå svært godt utbygget fra Roma og nordover, og i Østerrike har de snudd og skal starte prøvedrift, sier han. 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.