OLJE OG GASS

Oljesjefene skylder på hverandre

GRILLET: BPs sjef i USA, Lamar McKay, og de to andre sjefene i oljeselskapene som var involvert i oljeutslippet i Mexicogolfen, ble tirsdag grillet under en høring i Kongressen. De tre selskapene legger skylden på hverandre.
GRILLET: BPs sjef i USA, Lamar McKay, og de to andre sjefene i oljeselskapene som var involvert i oljeutslippet i Mexicogolfen, ble tirsdag grillet under en høring i Kongressen. De tre selskapene legger skylden på hverandre. Bilde: Reuters / Scanpix

Sjefene for BP og de to andre oljeselskapene som er involvert i oljeutslippet i Mexicogolfen, la under en høring i Kongressen skylden på hverandre.

Elleve personer omkom da oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte, og nå lekker det mellom 5.000 og 25.000 fat olje om dagen ut i Mexicogolfen.

Den britiske oljegiganten BP skjøv under en høring i Senatet tirsdag ansvaret over på Transocean som hadde oppdraget med å få plattformen på plass i Mexicogolfen. BP-sjef Lamar McCay pekte på at en avgjørende sikkerhetsventil, produsert av kontraktøren Transocean, ikke virket.

– Det er åpenbart at ventilen en kritisk gjennom hele operasjonen, sa McCay til senatorene.

– Transocean hadde som eier og operatør av Deepwater-riggen ansvaret for sikkerheten og boreoperasjonene, la McCay til.

– Operatøren har ansvaret

Men lederne i Transocean slo tilbake mot BP. Transocean viste til at sikkerhetsventilen var blitt testet bare en uke før ulykken, og at den hadde fungert akkurat som den skulle.

Selskapet hevdet BP hadde hovedansvaret,

– Ansvaret starter og slutter hos operatøren, i dette tilfellet BP, sa Transocean-sjef Steven Newman.

Han pekte samtidig på selskapet Halliburton, som utførte en rekke oppgaver for Transocean. Ifølge Transocean gjorde ikke Halliburton god nok jobb med å stabilisere og tette igjen oljebrønnen,

Fraskriver seg ansvaret

Men Halliburtons Tim Probert fraskrev seg ansvaret og hevdet det ligger hos de to andre selskapene.

Oljetoppene ble grillet av medlemmene i Senatets energikomité, som ikke var særlig fornøyd med ansvarsfraskrivelsen hos de tre oljetoppene.

– Jeg hører et budskap fra dere, og det er: «Ikke legg skylden på meg». Vi kommer ikke særlig langt med å legge skylden på andre, sa den republikanske senatoren John Barrasso.

– Kaskade av feil

Senator Ron Wyden rettet fingeren mot BP, og sa at «kulturen i dette selskapet har vært den ene ulykken etter den andre».

Mens komitéformann Jeff Bingaman mener eksplosjonen på Deepwater Horizon ser ut til å ha skjedd som følge av «en kaskade av menneskelige, tekniske og lovgivningsmessige feilsteg».

Høringene i Kongressen fortsetter onsdag.

Forbereder operasjon

BP forbereder nå en operasjon der en flosshattformet konstruksjon skal senkes ned over lekkasjestedet på 1.500 meters dyp. BPs toppsjef Tony Hayward sier at konstruksjonen kan være på plass de neste dagene.

– Men folk må huske at dette er første gang på 20 år at vi er innblandet i en større ulykke, sier Hayward, som er under tungt press for å stanse lekkasjen, blant annet fra Det hvite hus. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.