KRAFT

Oljegeologer hjelper vindindustrien

Geologer skal gjøre vindkraft til havs billigere ved å utvikle planleggingsverktøy inspirert av oljebransjen.

Bilde: Statoil

 

 

I likhet med oljeindustrien må havvindbransjen håndtere og utnytte data fra så vel meteorologiske og oseanografiske, som biologiske og geologiske undersøkelser.

Men vindindustrien mangler gode metoder og verktøy for dette, forteller forskningsleder Jan Tveranger ved Senter for integrert petroleumsforskning (Uni CIPR).

– En felles plattform for beskrivelse, planlegging og konsekvensanalyser som integrerer informasjon fra alle fagdisipliner som er involvert, gir et helhetlig bilde av samspillet mellom alle miljøparametrene og de planlagte installasjonene. Denne bruken av felles modeller har vist seg som en svært effektiv måte for å organisere, analysere og formidle data mellom ulike spesialistgrupper i petroleumsbransjen, sier Tveranger.

Slike planleggingsverktøy blir viktige for å kutte installasjonskostnadene og øke lønnsomheten i vindprosjekter, mener forskningslederen.

Les også: Fikk konsesjon for vind-pilot

Får støtte

Utviklingen av den felles plattformen og analyseverktøyet for miljøparametre er en del av et innovasjonsprosjekt som får støtte fra Forsk­ningsrådets Renergi-program.

Målet er å effektivisere planlegging, design og installasjon av havbunnsfundamenter for vindturbiner.

Prosjektet har en kostnadsramme på 14 millioner kroner. Resultatene vil være klar sommeren 2013.

Den planlagte vindparken Havsul på Mørekysten, eid av Vestavind Offshore, skal bli testområde for å demonstrere praktisk bruk av den nye teknologien.

Les også: – Pilotparker kan bli sovepute

Forhindrer problemer

Eksisterende vindkraftverk til havs er stort sett blitt bygget i områder med enkle, relativt ens­artede bunnforhold.

Derfor eksisterer det heller ingen prosedyrer for hvordan man skal håndtere utbygging av vindkraftverk i områder med kompleks havbunnsgeologi, diskontinuerlig dekke av løsmasser og store variasjoner i vanndyp, ifølge Tveranger.

Dette kan forårsake betydelige problemer under installasjonen dersom ankringsdesignet for turbintårnet ikke er tilpasset de lokale bunnforholdene.

Miljøbeskrivelsen skal danne grunnlaget for både valg av design og plassering av turbiner og tårn.

Les også:

– Norge har et forsprang på flytende vind 

Vil bygge gasskraftverk til havs

Her kan du bli vindtekniker

Her planlegges innlandets første vindpark 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.