OLJE OG GASS

Oljebransjen får Lofoten-motstand fra Helvete

Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, stiller opp på plata som heter Fisken, havet og kjærligheta som er et samlealbum mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.
Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, stiller opp på plata som heter Fisken, havet og kjærligheta som er et samlealbum mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Bilde: Trond Heggelund

For oljebransjen var det en nedtur da samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Krf, fredet områdene på utsiden av Lofoten, Vesterålen og Senja for ytterligere fire år med oljeaktivitet.

Gir ikke opp oljen

Men bransjen har ikke gitt opp, og vil så snart det er mulig gå for å åpne områdene.

– De politikerne som trodde at å åpne Barents sørøst var nok, og at vi ikke trengte Lofoten og Vesterålen, tok feil. Det er nå blitt enda viktigere å få en åpningsbeslutning for LoVe så snart det blir politisk mulig, sa petroleumsrådgiver Hans Henrik Ramm til Teknisk Ukeblad tidligere denne måneden.

Les også: – Klimapolitikken i Norge er stort sett kun symbolpolitikk

Morten Abel og Senjahopen

Nå har et relativt stort knippe kulturpersonligheter slått seg sammen med Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, samt Beyond Records. Resultatet er samlealbumet «Fisken, havet og kjærligheta».

Her bidrar Halvdan Sivertsen, Hans Erik Dyvik Huseby alias Hank von Helvete, Eline Thorp, Bigbang featuring Valkyrien Allstars, Mari Boine, Stefan Sundstrøm, Senjahopen, Magnus Eliassen, Ingeborg Oktober, Kråkesølv, Moddi, Æ og dem, Lars Bremnes, Sondre Justad, og Morten Abel.

– Albumet hyller engasjementet og støttespillerne som har sørget for at de verdifulle havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja holdes fri for olje- og gassvirksomhet, skriver folkeaksjonen på sin nettside.

Kampen om Lofoten er ikke over, selv om området foreløpig er fredet for oljeboring. NTB scanpix

Bigbang: Galskap

Albumet blir sluppet fredag 21. mars, både fysisk og digitalt, og skal ha lanseringsfest under festivalen Folk & Fisk i Bodø lørdag.

En av artistene som er med på plata, vokalist i Bigbang, Øystein Greni, sier i en pressemelding at han mener det vil være galskap å gamble med naturen i dette området.

– Lofoten er et unikt område i et land som er bortskjemt når det gjelder natur. Lofoten er ikke bare rikt på fisk og naturresurser, det er et av de vakreste områdene i hele verden. I mine øyne er det galskap å gamble med balansen i naturen for å oppnå kortsiktig gevinst, sier Greni i pressemeldingen.

– La oss løfte blikket og innse at et livskraftig og oljefritt Lofoten er uendelig mer verdifullt enn all verdens oljepenger. Det er vårt ansvar å ta vare på landet vårt så de neste generasjonene får like stor glede av det som vi har hatt, sier han videre.

Les også: I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

– Kommer ikke til å kjøpe den

Geir Seljeseth. Samfunnskontakt for Nord-Norge i Norsk olje og gass, sier til Teknisk Ukeblad at de synes det er fint at folk har forskjellige måter å uttrykke seg på når de mener noe.

– Jeg har registrert at dette kommer, og jeg synes det er fint folk uttrykker det de mener i et åpent demokrati. Og dette er sikkert fint for dem. Men jeg tror ikke jeg kommer til å kjøpe albumet, sier Seljeseth i en kommentar.

Les også:

12 karbonfangstanlegg er i drift. 9 nye er under bygging, 39 under planlegging

Dette er verdens beste klimaby

– Havdypet er 1300 meter. Det finnes ikke infrastruktur, er kraftige havstrømmer og høye bølger