BYGG

Offentlige godkjenninger ryker

VARSLER KOMMUNE-NORGE: Offentlig virksomhet og kommuner må ikke føle seg hevet over kontroll. ¿ Vi har nok tatt litt lettere på offentlige enn private, det er det slutt på nå, lover avdelingsdirektør Malvin Bjorøy i BE.
VARSLER KOMMUNE-NORGE: Offentlig virksomhet og kommuner må ikke føle seg hevet over kontroll. ¿ Vi har nok tatt litt lettere på offentlige enn private, det er det slutt på nå, lover avdelingsdirektør Malvin Bjorøy i BE. Bilde: Joachim Seehusen

Statens Bygningstekniske Etat (BE) har varslet både entreprenørselskapet Secora og Sandnes kommune om tilbaketrekking av sentral godkjenning. Secora er hundre prosent eid av Fiskeri- og kystdepartementet.

– Det er ofte rolleforståelsen som svikter i det offentlige, sier Malvin Bjorøy. – Det er stor usikkerhet om regelverket, og de offentlige etater og institusjoner er ikke alltid bevisst hvilken hatt de har på seg. Av og til er de myndighet, andre ganger er de utførende eller kontrollerende, og i enkelte tilfeller sitter de på alle sider av bordet samtidig.Taust fra Sandnes

Etter at Stavanger Aftenblad i august i fjor meldte at Sandnes kommune hadde startet ulovlig bygging av et pumpehus, sendte BE et brev, som aldri ble besvart. I november sendte BE et nytt brev, som fortsatt ikke er besvart.

– De manglet igangsettingstillatelse, det var ikke sendt nabovarsel og byggingen krevde dispensasjon fra gjeldende regler, forteller saksbehandler Astrid Myhar i BE. – Men sett fra vårt synspunkt er det enda mer alvorlig at de ikke engang svarer. I tillegg til ulovlig bygging mistenker BE Sandnes for å mangle et styringssystem, slik plan- og bygningsloven krever. Nå har BE fått nok, og i et brev 28. april varsles kommunen om tilbaketrekking av sentral godkjenning.

– Jeg vil råde mange kommuner til å gå gjennom rutinene sine og studere særlovgivningen. For mange mangler oversikt, sier Bjorøy.

– Dette er meget uheldig, innrømmer rådmann Tore Sirnes. – Vi hadde fått muntlig godkjenning, men den formelle byggetillatelsen var ikke gitt. Vedkommende som klaget oss inn for BE driver eget firma og han ble i sin tid fratatt sin godkjenning av vår bygningssjef.

Sirnes har nå bedt BE om utsettelse på tilsvarsfristen. – Brevene fra BE havnet hos feil saksbehandler, og der ble de rett og slett liggende, vi skal nå gå gjennom våre rutiner, lover Sirnes.

Kompetanse mangler i Secora

I det statlige entreprenørselskapet Secora sluttet flere ingeniører i ledelsen. BE sitter nå med inntrykk av at faglig ledelse mangler, og irritasjonen er også stor over at BE ikke ble varslet, slik regelverket krever.

I brev til Secora skriver BE blant annet at det er «alvorlige overtredelse av plan- og bygningsloven» og «manglende oppfyllelse av krav til styringssystem».

– Det er en rekke faktiske feil i brevet fra BE, vi er sikre på at vi får beholde sentral godkjenning når vi har gitt vårt tilsvar. Men vi erkjenner at innmeldingsrutinene har sviktet, sier Ole-Johnny Johansen, administrerende direktør i Secora.

Faglig forankring

Ny prosjektdirektør i Secora er Bjørnulf Tverå. I brevet skriver BE at: «Etter BE's vurdering er Bjørnulf Tverå sin praksis ikke tilstrekkelig for å kompensere for manglende relevant utdanning på høyere nivå. Alene anses han ikke kvalifisert som faglig leder for utførelse og kontroll av anlegg, konstruksjoner og installasjoner, tiltaksklasse 3.»

– Dette er jo tull, vi har en rekke ingeniører og sivilingeniører ansatt, og vi har aldri hatt så sterk faglig ledelse som nå, sier Johansen.

– Det vi er på jakt etter er den totale faglige ledelsen og hvor i organisasjonen den er forankret. Vi spør om den er sterk nok til å skjønne problemkompleksene. På tiltaksklasse 3 er det ikke nok å kalle seg direktør, sier Bjorøy. Han forteller at BE sliter med å få gjennomslag for dette. – Det er min oppfatning at mange ansvarlige i offentlig sektor ikke orker mer, motstanden mot endringer er stor blant de ansatte og til slutt gir de opp. Det handler om holdninger, sier Bjorøy.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.