NYHETSBREV

OEE: Vi setter ulike IT-løsninger under lupen

Andre del av Automatiserings artikkelserie ”ABC for OEE” dekker de viktigste tekniske prosessene som kreves for planlegging, implementering og bruk av måltallet OEE.

Det er mange veier som fører til Rom for implementere en automatisk OEE-løsning.
Det er mange veier som fører til Rom for implementere en automatisk OEE-løsning. Bilde: Statoil
29. jan. 2013 - 13:59
Vis mer

Andre del inneholder ulike OEE-løsninger, samt integrasjon med tilhørende IT-systemer.

Første del av artikkelserien dekket beregning, bruk og forberedelser av OEE, samt automatisk datafangst av hendelser i styringssystemene.

OEE-løsninger

Det finnes neppe fasitsvar på hvilken OEE-løsning som er best. Faktorer som individuelle behov samt eksisterende produksjons- og IT-systemer vil påvirke valget. OEE-systemene kan grovt sett deles i fire hovedkategorier:

  1. PC-baserte standardløsninger fra automatiseringsprodusenter.
  2. Integrert i kontrollsystem.
  3. Egen- eller spesialutvikling i eksisterende industrielt IT-system.
  4. Egen- eller spesialutvikling fra bunnen av.

Vi har størst sans for de to første kategoriene, selv om det i spesielle tilfeller kan være gode argumenter for en av de to sistnevnte. Utviklingsavdelingene hos leverandørene har lagt ned store ressurser i funksjonelle, fleksible og pålitelige løsninger, som har mange brukere. Tilbakemelding fra disse, om både feil og funksjonelle ønsker, kommer med i nye versjoner. Dessuten vil seriøse leverandører sørge for at systemene er kompatible med nye operativsystemer.

Hyllevare eller egenutvikling?

På det norske markedet tilbyr rundt ti selskaper PC-baserte standardløsninger for OEE, enten som separate moduler, eller en integrert del av en større industriell IT-løsning. De norske inkluderer blant annet Goodtech, Kongsberg Automasjon, Prevas og Prediktor. Forskjellene i hva som tilbys er stor, det er viktig å sammenligne ”like epler”.

De globale aktørene har generelt sitt opphav i PC-baserte operatørstasjoner, og inkluderer blant annet Autic/Schneider (Citect), Novotek (GE Fanuc/Intellution), Siemens, Goodtech Products (Rockwell Automation) og Wonderware (Invensys Operations Management, overtatt av Schneider i 2014). Også her er det naturligvis forskjeller i hva som tilbys.

ABB lanserte våren 2005 OEE-måling og analyse som en tilleggsmodul (Realtime Production Intelligence) i sitt prosesskontrollsystem, 800xA. De andre systemene, i denne kategorien, har generelt integrert funksjonalitet som kan benyttes for utvikling av nøkkeltallsrapportering av blant annet OEE.

OEE-kalkulasjoner, analyse og rapporter kan implementeres i mange eksisterende industrielle IT-løsninger eller utvikles fra bunnen av. Spesifikasjon/design, programmering, testing og vedlikehold av egen OEE-applikasjon kan være krevende, og er til en viss grad å finne opp hjulet på nytt (se eksempler på standardløsninger ovenfor). Men vi har sett flere eksempler på slike løsninger i Norge, som brukerne er svært godt fornøyd med. Vi vil derfor ikke trekke en konklusjon om hva som passer best på generelt grunnlag.

Global løsning

Når det er relevant, bør et OEE-system sees i sammenheng med andre datafangstløsninger, for eksempel automatisk sporbarhet og annen logging av produksjonsdata. To (eller flere!) fluer i en smekk, er ikke å forakte.

Dessuten vil integrasjon med andre IT-løsninger som vedlikeholdssystem, MPS (Material og Planleggingssystem) og forretningssystem (ERP) kunne gi fordeler. Automatisk informasjonsflyt, mellom systemene, reduserer tiden og ressursbruken for dette, samt øker kvaliteten på informasjonen. Det er selvsagt essensielt å spesifisere hva og hvordan informasjon skal utveksles. Det finnes standardiserte grensesnitt for sammenkopling av slike IT-systemer, et eksempel er ISA/ANSA S95.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.