OLJE OG GASS

OD: – Mulig å elektrifisere Utsirahøyden innen 2022

Krf mener Utsira-rapport er mangelfull.

Johan Sverdrup blir det største feltet på Utsirahøyden, og vil få sin strøm fra land.
Johan Sverdrup blir det største feltet på Utsirahøyden, og vil få sin strøm fra land. Bilde: Statoil

 

Oljedirektoratet sier det er mulig å drive hele Utsirahøyden med kraft fra land fra 2022, men advarer mot å kreve en løsning for alle fire felt fra første dag.

– Jeg er glad for konklusjonen i denne rapporten, og jeg håper også at Stortinget vil være fornøyd. Oljedirektoratets faglige vurdering er at det er mulig å elektrifisere Utsirahøyden i tråd med Stortingets intensjon, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB

Oljedirektoratets vurdering av krav om kraft fra land til Utsirahøyden ble levert mandag. Konklusjonen er at det lar seg gjøre å forsyne alle de fire feltene på Utsirahøyden med kraft fra land innen 2022.

Det store Sverdrup-feltet skal driftes med kraft fra land fra oppstarten i 2019. Men ifølge Oljedirektoratet vil et krav om elektrifisering også for de tre mindre feltene fra samme tidspunkt, innebære en «betydelig risiko for forsinkelse av første byggetrinn».

– Det er viktig for meg å unngå forsinkelse av første byggetrinn. Oljedirektoratets faglige vurdering gir ikke grunnlag for et annet utbyggingskonsept for dette byggetrinnet enn det selskapene nå arbeider med. Det er også i tråd med Stortingets intensjon, sier Lien til NTB.

Mangelfull

Ropstad mener Oljedirektoratet har levert en tynn og ensidig analyse av mulighetene for å etablere elektrifisering fra land for hele Utsirahøyden fra oppstart av Sverdrup-feltet i 2019.

– Jeg kjenner godt igjen Statoils formuleringer, og jeg er overrasket over at uavhengig kompetanse ikke har blitt tatt med på disse viktige vurderingene. Samtidig er det jo positivt at Oljedirektoratet nå slår fast at det er mulig å få til elektrifisering fra land fra 2022, sier Ropstad til NTB.

Han sier at de tre tapte årene med rensing fra Ivar Aasen og Gina Krogh representerer over 1 million tonn CO2.

– Det er en dramatisk økning av utslippene fra 2019 til 2020. Nå forventer KrF at det kommer konkrete planer for gjennomføring av kraft fra land for hele Utsirahøyden fra 2022 når Stortinget til våren skal behandle plan for utbygging og drift, sier Ropstad.

Les også:

Her er regnestykket som viser at elektrifisering ER et klimatiltak

Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

– Gassfunnet i Pingvin er ikke kommersielt