NATURVITENSKAP

Nytt silisiumeventyrScanwafer og Elkem kan få selskap av enda et nytt, norsk foretak på verdenstoppen i råstoffproduksjon til solcelleindustrien.

Solar Grade Silicon AS (SGS) har søkt patent for en metode for fremstilling av silisium som kan revolusjonere markedet for solceller.

Solcelleprodusenter konkurrerer i dag med produsenter av mikrobrikker om silisium av høy renhet. I tillegg bruker de «skraprester» og «kapp» fra elektronikkindustrien. Men i realiteten kan solceller framstilles av silisium av langt lavere og billigere kvalitet. Det er dette markedet SGS sikter seg inn på.

Halv pris

Nå har professor i Kjemi Per Kristian Egeberg fra Høgskolen i Agder i Kristiansand søkt patent på en ny metode for framstilling av silisium med solcellekvalitet. Metoden kan minst halvere silisiumkostanden i solcellene.

– Patentet er på vei gjennom i Norge, og vi vil også patentere metoden i Europa, USA og Japan, sier Egeberg. Nå etterlyser han en industriell partner som kan bidra til å etablere en storskala pilotproduksjon i løpet av to år. Til dette trenger Egeberg 10–20 millioner kroner.

– Vi vurderer to strategier. Den ene er å etablere oss i Norge på et sted med tilstrekkelig tilgang på energi til prosessen. Da må vi selv produsere silangass, som er råstoffet i prosessen, eller kjøpe den fra leverandør i utlandet. Alternativet er å etablere oss i nærheten av en internasjonal produsent av silangass. Det blir mest sannsynlig i Tyskland.

Stor etterspørsel

Egeberg og SGS støtter seg på statistikk og markedsanalyser som viser at solcelleproduksjonen vil tredobles innen et slikt produksjonsanlegg kan stå ferdig til kommersiell produksjon i 2009.

Silisium til solcelleproduksjon er allerede i dag en mangelvare, og underskuddet som i dag er på 1000 tonn årlig på verdensbasis, vil etter analysene ha steget til 12 000 tonn i 2009. De samme kildene tyder på at prisen for solcellesilisium vil ligge mellom 24 og 36 US$/kg i dette tidsrommet.

SGS samarbeider med flere norske forskningsinstitutter om å utvikle og kommersialisere metoden, og Sintef har i en feasibilitystudie konkludert med at utsiktene er svært lovende. SGS engasjerer i dag to personer, men vil i løpet av 2005 oppbemanne med 4–5 teknologer som skal jobbe med pilotprosjektet.

Last ned og les PDF-rapport om solcelleutsiktene .

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.